Bezienswaardigheden voor een verblijf bij Casa Traca

Vakantie begint niet pas als u aankomt bij Bed and Breakfast Casa Traca in Arganil, Centraal Portugal. Nee de vakantie begint al met voorgenieten nog voordat je gaat reserveren. Plannen maken waar naar toe te gaan, dan de leukste accommodatie zoeken en reserveren. Vervolgens kan je plannen gaan maken en genieten van alle leuke dingen die kan gaan doen. Bezienswaardigheden in Arganil die je kan gaan ontdekken. 

De leukste accommodatie heb je al gevonden als je geboekt hebt B&B Casa Traca. Graag zet ik 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden in de buurt voor u op een rijtje.

Tip 1 Rio Alva

Rivierstrandjes

Aan de Rio Alva liggen tal van rivierstrandjes, praias fluviais. De rivierstrandjes zijn heel divers van een mooi plekje in de natuur zonder enige voorziening tot een prachtige relaxplek met sanitair en kiosk.

Mijn drie favoriete plekken, pareltjes van Arganil, zijn:

  • Praia fluvial van Folques – Dit rivierstrandje bevindt zich op loopafstand van Casa Traca. Er is een uitgebreid en schoon sanitairgebouw. Een kiosk waar je de beste wraps en sandwiches uit de omgeving kan krijgen. Een grasveld met hangmatten en relaxkussens én een natuurzwembad in de rivier.
  • Praia fluvial van Secarias – Hier vind je een zandstrand. Er zijn lifeguards in het hoogseizoen aanwezig. Er is een dam met waterval in de rivier waar je lekker op kan pootje baden. De kiosk, waar je de standaard versnaperingen kan krijgen, beschikt over een terras en sanitairgebouw.
  • Praia Fluvial Poço da Cesta bij Cepos – Dit rivierstrandje ligt verscholen in een Xisto dorp in de Serra do Açor op slechts 20 minuten rijden van Casa Traca. Het behoort tot de gemeente Arganil. Het laatste stukje moet je lopen langs een wandelpad naar beneden. Er is slechts plek voor enkele mensen op de rotsen om te zitten. Midden tussen de bergen, midden in de natuur. Er zijn geen voorzieningen en je moet dus alles zelf meenemen maar dat is meer dan de moeite waard.
Bezienswaardigheden tip 1 Rio Alva

Wandelen langs de Rio Alva

Voor wie van wandelen houdt is er de GR51 Grande Rota de Rio AlvaEen 106 km lange route met wandel- en fietspaden langs de Rio Alva. De route begint in Gouveia en eindigt in Penacova.

Rio Alva bezienswaardigheden Arganil
Bezienswaardigheden tip 2 Casa de Santar

Tip 2 Santar

Op precies een uur rijden vind je Santar. Dit dorp is zo de moeite van een bezoek waard. Je kan een rondleiding door het dorp maken met een gids. Echter het allermooiste is de rondleiding door het wijnhuis van Casa de Santar. Uiteraard met een bezoek aan de oude wijnkelder en wijnproeverij.

Wil je dit dagje helemaal compleet maken dan kan je lunchen of  dineren in het restaurant van Santar. Vergeet niet het wijnarrangement te nemen!

Blijf je nog wat langer in Casa Traca of in Portugal, of je bent met eigen auto hier, dan kan je in de winkel heel voordelig de Santar en Cabriz wijnen kopen. Naar mijn mening de betere wijnen die Portugal te bieden heeft!

Tip 3  Molens

In de lijst van bezienswaardigheden Coimbra mogen de molens, moinhos, van Penacova niet ontbreken.

De moinhos van Penacova bestaan uit twee verschillende delen, gebieden, op korte afstand van elkaar verwijderd. Zeer geschikt voor een korte dagtrip in combinatie met een bezoek aan een rivierstrandje langs de Rio do Mondego in Penacova.

De moinhos bestaan uit Moinhos da Serra da Atalhada en moinhos de Gavinhos. 

moinhos penacova
Bobadela-romeinse-ruines-centraal-portugal

Tip 4: Bobadela en het olijfoliemuseum

Als 4e tip voor bezienswaardigheden in regio Coimbra vertel ik graag over het nabijgelegen Bobadela. In dit authentieke dorpje vind je nog talrijke resten van de Romeinse tijd. Er is een piepklein privé museum. De toegang is gratis. Loop er niet voorbij het lijkt gevestigd in een woonhuis. Echter de deur staat altijd open.

Op 2 kilometer afstand vind je het olijfoliemuseum. Als je bij mij verblijft geef dan even aan dat je van plan bent om te gaan dan krijg je van mij een kortingsvoucher.

Tip 5: De Torre en de Zwarte Madonna

In het lijstje bezienswaardigheden Centraal Portugal mag de Serra da Estrela niet ontbreken. De Serra da Estrela, gebergte van de sterren, is het grootste natuurpark van Portugal. Het herbergt bovendien het hoogste punt van het vasteland: De Torre.

Staand aan de voet van de sterrenkijkers sta je op 1993 meter boven zeeniveau. Bovenop de sterrenkijkers sta je precies 2000 meter boven zeeniveau. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht. In de winter is dit een populair skigebied voor de bewoners maar zeker ook voor toeristen.

De Zwarte Madonna

Komend van de kant van Arganil moet je iets doorrijden voorbij de Torre. Je gaat dan de gletsjervallei in. Het landschap verandert al na de eerste bocht drastisch. Op ca 10 minuten rijden voorbij de Torre kom je bij de Zwarte Madonna. Uitgehouwen in de rotsen langs de kant van de weg is een Maria beeld. Hoewel bijna onbegaanbaar is dit een heilige plaats en wordt gezien als mini-bedevaartplek.

Het loont zeker de moeite om de auto te parkeren, er zijn 3 parkeerplaatsen, en naar beneden te wandelen de vallei in. Op de terugweg kan je nog een stop maken bij het stuwmeer Lagoa Comprida met gat om de 1500 meter lager gelegen dorpen van water te kunnen voorzien.

Torre Serra da Estrela
Senhora da Boa Estrela

Tip 6 – Piódão

Piódão, hét leistenen dorp in de Serra do Açor. Goed verstopt in de bergen vind je dit authentieke Portugese bergdorp. Het dorp is geheel opgebouwd uit leisteen. Het gesteente van de Serra do Açor.

Aan deze steensoort dankt de Serra do Açor haar ruige uiterlijk. Als bezienswaardigheid in Arganil staat deze met stip op 1! Piódão staat geregistreerd als dorp van nationaal belang. Leuk weetje: alle deuren en kozijnen in het dorp hebben dezelfde kleur blauw. Het verhaal gaat dat dit komt omdat materialen slecht te vervoeren waren vroeger naar Piódão. Op een gegeven dag was er een grote bus blauwe verf en iedereen kon deze gebruiken.

Píodão centraal Portugal
Gouden driehoek Arganil Centraal Portugal 6

Tip 7 – Foz d’Egua

Zonder enig twijfel is Foz d’Egua wel één van de meest bijzondere rivierstrandjes die er zijn. Het geheel in leisteen aangelegde praia fluvial ligt achter Piódão verscholen in de Serra do Açor. Ooit heeft iemand bedacht om dit helemaal in Romeins-semi Amerikaanse stijl aan te leggen.

Bijzonder om te doen is de wandeling omhoog naar de kapel. Vanaf daar kan je uitkijken over heel de Serra do Açor. Er cirkelen altijd wel havikken boven je hoofd. Kortom een  bezienswaardigheid in Arganil die je niet mag missen. Nog lekker verkoelend ook op een warme dag!

Bezienswaardigheid Arganil tip 8 – Fraga da Pena

Bergen en rivieren zijn hier in overvloed. Watervallen kunnen dan ook niet uitblijven. Fraga da Pena, Poço do Broca en de watervallen bij Lousã. De watervallen van Poço da Broca zijn verreweg het breedste. Fraga da Pena en de watervallen bij Lousã zijn echter vooral indrukwekkend vanwege hun hoogte.

Fraga da Pena is mijn favoriet en tevens het dichtste bij Bed and Breakfast Casa Traca. Fraga da Pena ligt in een nationaal park in de gemeente Arganil met vele officiële wandelpaden. Mijn voorkeur gaat uit naar het minder officiële pad en is een wandel- c.q. klimpad direct boven de watervallen helemaal naar de oorsprong toe. Goede stevige wandelschoenen zijn wel vereist evenals wat durf.

Bezienswaardigheden Arganil Fraga da Pena
Lousã Aldeia do Xisto

Tip 9 – De aldeia do Xisto van Lousã

De aldeia do Xisto van Lousã bestaan uit een tiental Xisto dorpen in Serra da Lousã met als centraal punt het kasteel van Lousã. Alle dorpjes hebben hun eigen charme. Sommige zijn een echte bezienswaardigheid, anderen ‘slapen’ bijna. Juist in deze slapende dorpjes ervaar je de rust maar ook hoe zwaar het leven in de bergen kan zijn.

Candal is zeker een bezoek waard. Helemaal voor de wandelaars. Een pittige maar mooie wandeling brengt je naar de voet van de zeer hoge watervallen. Als je niet de hele trip wil maken: halverwege kijk je over de vallei uit met de watervallen aan de overkant.

Tot slot bezienswaardigheid tip 10 – Mata National do Bussaco

Dit eeuwenoude oerbos aangelegd door de Karmelieten monniken mag ook niet ontbreken op het lijstje van bezienswaardigheden in de regio Coimbra.

Het bos omvat eeuwenoude bomen en bijzondere vegetatie. Prachtig aangelegde parken en bossen. Een klooster, een paleis en ermidas. Tegenwoordig is het paleis in gebruik als een zeer toonaangevend en luxe hotel! Je vindt Mata National Bussaco vlakbij Luso op ca 25 minuten rijden van Bed and Breakfast Casa Traca.

Ook het nabijgelegen monument en Luso zelf zijn de moeite waard om te bezoeken. Luso is een gezellig stadje met leuke terrasjes.

palácio do Bussaco in Mata Nacional do Bussaco