Piódão – Fraga da Pena – Foz de égua, de meeste gemaakte dagtocht

Gasten die bij ons komen vragen altijd wat zij echt gezien moeten hebben bij onze Bed and breakfast in de omgeving. Dat is lastig kiezen. Echter deze dagtocht mag zeker niet ontbreken. Sterker nog, wij krijgen heel vaak gasten uit Lissabon en omgeving die speciaal komen om naar Piódão of Fraga da Pena te gaan. De onderstaande 3 plaatsen zijn toch wel een aanrader in dit deel van Centraal Portugal. Mijn favoriet is Fraga da Pena!

Fraga da Pena

Een leuke en bijzondere dagtrip is naar Fraga da Pena, de watervallen bij Benfeita in de Serra do Açor. Hier kunt u in het beschermde natuurgebied helemaal naar boven wandelen naar de oorsprong van de watervallen Fraga da Pena. Fraga da Pena bevindt zich in de Mata da Margaraça, beschermd natuurpark in de Serra do Açor. Natuurlijk is zwemmen in één van de bekken ook mogelijk. Houd er rekening mee dat het water van Fraga da Pena zeer koud is. Het is smeltwater uit de bergen en is het hele jaar door fris en heel helder. Vooral in het voorjaar is het hier schitterend. Indrukwekkende hoge rotswanden van leisteen waar het water zich een weg over en door baant.

Als je, net als ik, van deze kracht der natuur houdt, dan zijn de maanden april, mei en juni ideaal voor een bezoek aan de watervallen van Fraga da Pena. Het water komt dan nog met een enorme snelheid naar beneden gedonderd en de bekken stromen over.  ‘S zomers is Fraga da Pena een ideale plek om af te koelen weg van het massatoerisme.

Piódão

Na Fraga da Pena gaan we vervolgens door naar Piódão, het leistenen dorp welke geklassificeerd is als monument van algemeen belang. Aldeia do Piódão is één van de 12 dorpen “Aldeias Históricas de Portugal”, de historische dorpen van Portugal. Dwaal door de straatjes van dit bijzondere bergdorp waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Alle huizen zijn volledig opgebouwd van leisteen tot de daken aan toe. De kozijnen en deuren zijn allemaal in dezelfde kleur blauw geschilderd. Waarom die kleur is tot op de dag van vandaag niet duidelijk.

Het verhaal gaat dat toevallige deze kleur verf een keer in een grote hoeveelheid het dorp binnenkwam. Sindsdien is deze kleur traditie. Het dorpje is gebouwd in de vorm van een amfitheater met smalle, steile en bochtige straatjes.

Píodão centraal Portugal
Piódão centraal Portugal nabij B&B Casa Traca
Fraga da Pena watervallen
Nabij Fraga da Pena en Piódão heb je Foz de égua

Foz d’Egua

Tot slot rijdt of wandelt u naar Foz d’egua, een praia fluvial welke in romeinse stijl is aangelegd tegen de bergwand op. De route zelf is 2 uur en 20 minuten uur , ca 81 kilometer) rijden. U heeft dus voldoende tijd om onderweg te genieten en te pauzeren.

Een tip tot slot

Plan je tocht zo dat je rond ‘prato do dia’ tijd, de lunch in Piódão bent. Hier zijn een aantal restaurantjes waar je lekker kunt eten. Vergeet ook niet een speciale likeur daar te kopen! Bij Foz de égua en bij Fraga da Pena zijn geen kioskjes en/of restaurantjes. Aangezien het ontbijt bij Bed & Breakfast Casa Traca altijd zeer royaal is blijft er vaak wel iets over. Natuurlijk staat het u vrij om een broodje mee te nemen voor onderweg. Desgewenst kunt u uit de honestybar ook wat te drinken meenemen. Update: bij Fraga da Pena moet je nog steeds voor je eigen consumpties zorgen maar inmiddels is er bij Foz d’Egua een lekker café-restaurantje gekomen.

Meer lezen over deze bijzondere plekjes: Bekijk de website van Visit Arganil en van Rondreizen Portugal