Bobadela

Romeinse ruïnes en olijfoliemuseum

Bobadela romeinse ruïnes en olijfoliemuseum Centraal Portugal

Bobadela

Op een goed halfuur rijden ligt Bobadela. Een klein dorpje in de buurt van Oliveira do Hospital. Bobadela is om 2 redenen bekent. Er zijn goed bewaard gebleven Romeinse ruïnes die gewoon her en der verspreid in het dorpje te vinden zijn. Tevens is er ook een groot olijfoliemuseum.

Romeinse Ruïnes van Bobadela

Een bezoekje aan dit authentieke dorpje stond, net als veel andere dingen, al een tijdje op mijn verlanglijstje. Ik kan erg gecharmeerd raken van foto’s die ik op internet zie. Vervolgens wil ik dan zelf op onderzoek uit. Dingen met eigen ogen zien. Dat is toch heel anders dan alleen van foto’s.

Het leuke van Bobadela is dat het een heel gewoon typische Portugees dorp is. Keurige straatjes met keien, dus platte schoenen lopen het prettigste. Mooie huizen, vervallen huizen, grote huizen en kleine huizen. Bobadela beschikt natuurlijk ook over een dorpscafé, een kerk en een dorpsplein. Dáár wordt Bobadela ongewoon.

Het dorpsplein is namelijk niet een gewoon plein maar ook hier staat een Romeinse zuil. Voor de kerk en het oude romeinse dorpshuis vind je de triomfboog. Al deze Romeinse ruïnes zijn goed bewaard gebleven. Zelfs een soort kerkhofje naast de kerk. Heel bijzonder.

Romeinse ruïnes

Bobadela-romeinse-ruines-centraal-portugal

De Romeinse ruïnes zijn goed onderhouden zo ook het amfitheater. Net als overal mag je ook hier vrij rondlopen en kan je ook de gang in welke nog deels in tact is. Bij de ingang van het amfitheater staat een prachtige honderden jaren oude olijfboom. Dat wij er waren, half november, nog vol met olijven.

Naast de ingang is er ook een filmzaal. Hier kan je gedurende de gehele dag, met uitzondering van de lunchpauze, naar binnenlopen. Er wordt dan een film vertoond bij binnenkomst van ca. 15 minuten die je de historie van Bobadela laat zien. Meer over Bobadela vind je bij de gemeente Oliveira do Hospital.

Museum van Bobadela

Hoe klein het dorp ook is het beschikt over een heus museum. Ik kan niet precies benoemen wat je allemaal gaat zien. De toegang is gratis en de aardige jonge dame leidt je graag rond. Het betreft de privé verzameling van de familie Simões.

Er is prachtig houtsnijwerk, oude werktuigen, kruiken, een kabinet uit begin 1700 maar ook printers van 15 jaar oud. Alles wordt wel met zorg omringd én heeft standaard het predikaat antiek! Het heeft dus niet direct betrekking op de Romeinse ruïnes maar het is zeker de moeite waard.

Binnenin het museum

De verzamelde voorwerpen lijken een allegaartje maar het geeft wel de sfeer weer hoe de woningen waren. Het huis waarin het museum gevestigd is behoort niet tot de Romeinse Ruïnes in Bobadela. Echter het is wel oud. De meeste muren zijn voorzien van Azulejos, de bekende Portugese mozaïektegeltjes. De wanden zijn heel dik en er zijn lage plafonds.

Bobadela-romeinse-ruines-centraal-portugal
Bobadela-romeinse-ruines-centraal-portugal
Bobadela romeinse ruines
Bobadela-romeinse-ruines-centraal-portugal

Het olijfoliemuseum

Hoewel ik al veel over het olijfoliemuseum in Bobadela heb gehoord moet ik het live verslag nog even schuldig blijven. Er is wel een afspraak in de planning om persoonlijk kennis te gaan maken. Hier binnenkort natuurlijk meer over. Het olijfoliemuseum ligt op 2 minuten rijden van het Bobadela. Hiermee is dit dus een ideale combinatie van een dagje uit.

Alle informatie over het olijfoliemuseum Bobadela is te vinden op hun eigen website. Zoals openingstijden, informatie over het restaurant etc. Houdt er rekening mee dat je voor het olijfoliemuseum wel toegang moet betalen.

Terug naar B&B Casa Traca in Arganil

Heb je op de terugweg nog wat tijd over dan is het leuk om via de Rio Alva over Barril de Alva en Coja terug te rijden. Je kan dan in Coja op het plein nog even een heerlijk wijntje drinken.