En dan bedenk je je dat je weliswaar regelmatig de Serra da Estrela noemt op de website maar er nog nooit een blog over geschreven hebt. Dit ga ik met dit blog dan ook ruimschoots goed maken.

Serra da Estrela

Er valt veel over te vertellen. Zo is het hoogste punt van het vaste land van Portugal hier te vinden. De Torre. De Torre, hier zijn 2 grote sterrenkijkers te vinden. Alsook een restaurant, diverse winkeltjes die typische producten uit de bergen verkopen. Zoals kaas en worst.

Het is echter ook de enige plek in Portugal waar men ’s winters kan skiën. ‘S winters is het sowieso een prachtig gebied maar op mij hebben de gletsjer valleien in de winter toch wel de meeste indruk gemaakt. Immense gesteenten die rechtop staan en ver de diepten in gaan. Nauwelijks in beeld vast te leggen, maar zoveel meer de moeite waard om dit zelf te ervaren. Er zijn vier plaatsen om de gletsjer valleien te bezoeken. De vallei van Loriga, Manteigas of de Covão do Urso en de Covão Grande.

Stuwmeer Lagoa Comprida

Het grootste stuwmeer in de Serra da Estrela is Lagoa Comprida. Dit enorme meer voorziet de lager gelegen dorpen van (drink)water. Een wandeling van in totaal 10 kilometer brengt u naar het “gat in het meer”. Hierdoor stroomt continue water naar de 1500 meter lager gelegen dorpen. Deze wandeling is alleen geschikt voor de meer geoefende en fitte wandelaar. De Serra da Estrela telt vele grotere en kleinere meren of eigenlijk meer lagunes. Er zijn diverse wandelroutes waaronder de Route van de 25 meren in de Serra da Estrela.

Senhora da Boa Estrela

Aan de andere kant van de Torre, richting Colvilha en richting de gletsjer valleien, vindt je de zwarte madonna. Ook wel de zwarte Fatima genoemd. In het gesteente uitgehouwen is een beeltenis van Maria. Voor de Portugezen is dit een heilige plek. Je vindt er dan ook bloemen, muntstukken, armbandjes en andere relikwieën. Neem zeker de moeite om de auto te parkeren en naar beneden de vallei in te gaan. Deels via een geiten pad en deels ook klauterend over de stenen en rotsen. Aan de andere kant van het stroompje kan je dan omhoog naar de Madonna via in steen uitgehouwen trappen.

Beneden aangekomen kan je ook onder de weg doorlopen naar een indrukwekkende verzameling rotsen en gesteenten. Door de natuur daar in de loop der geschiedenis ‘verzameld’.

Senhora da Boa Estrela

Ook dit prachtige gebied zien? Vanuit Casa Traca is het slechts een uurtje rijden. De route er naar toe is al prachtig met voldoende uitkijkpunten voor geniet- en bewondermomenten. Geniet ook van de weg naar boven. Het veranderen van het landschap en de vegetatie.