rio alvaDe Rio Alva één van de twee grootste rivieren die in de omgeving van B&B Casa Traca in Centraal Portugal stroomt. De rivier ontspringt in de Serra da Estrela en mondt na ongeveer 100 kilometer uit in de Rio do Mondego bij Porto de Raiva (Penacova). De rivier loopt achtereenvolgens over het grondgebied van de gemeenten Manteigas, Seia, Oliveira do Hospital, Arganil en Penacova.

Rondom de Rio Alva

Praias Fluviais van de Rio Alva

De Rio Alva is een redelijk snel stromende rivier maar zonder gevaarlijke stroomversnellingen. De rivier is schoon en op de meeste plaatsen niet al te diep. Er zijn talloze rivierstrandjes, praias fluviais, aan de Rio Alva. Sommige zijn heel basic en hebben alleen sanitaire voorzieningen. Anderen zijn heel uitgebreid met een zandstrand en een kiosk erbij. Ook zijn er talloze plekjes waar je heerlijk kan verblijven aan de rivier die niet te boek staan als praia fluvial. Derhalve zijn er helemaal geen voorzieningen maar een picknickmand en stoeltjes mee doen wonderen. Trouwens bij de meeste praias fluviais zijn ook bbq plekken die vrij te gebruiken zijn.

Het voert te ver om alle plekjes te bespreken maar 12 bekende praias fluviais van de Rio Alva zijn:

 

 •  Avô – 22 km
 •  São Gião – 46 km
 •  Coja – 10 km
 • Sandomil – 46 km
 • Vimieiro – 26 km
 • Ponte das três Entradas – 37 km
 • Cascalheira – 4 km
 • Fronhas – 22 km
 • Vila Cova à Coelheira – 48 km
 • Sabugueiro – 65 km
 • Lapa dos Dinheiros – 60 km
 • Barril de Alva – 12 km

Sommige van deze rivierstrandjes zijn bijna verborgen langs de rivier. Terwijl een andere opvalt omdat deze naast een grote stuwdam ligt. Met een hoogteverschil van meer dan 1000 meter tussen het hoogst gelegen rivierstrand en de laagste is er genoeg keuze voor een dagje waterpret. Er zijn talloze rivierstrandjes in de buurt van Bed and Breakfast Casa Traca.

Wandelen en fietsen langs de rivier

Momenteel zijn al vele wandelpaden, moutainbikepaden en een enkel fietspad langs de rivier. Momenteel wordt er hard gewerkt aan 106 km lange route langs de Rio Alva. De GR51 Grande Rota de Rio Alva. Deze 106 km lange route met wandel- en fietspaden maakt deels gebruik van reeds bestaande paden en deels van nieuwe paden. De route begint in Gouveia en gaat via Seia, Oliveira do Hospital, Arganil, Tábua, Vila Nova de Poiares om te eindigen in Penacova.

De GR51 maakt onderdeel uit van Portugal2020 waarbij Portugal vanuit de Europese commissie geld krijgt ter verbetering van infrastructuur, realiseren van banen en ter bevordering van het toerisme.

Bed and Breakfast Casa Traca ligt op korte afstand van een gedeelte van deze route. Wilt u deze route gedurende enkele dagen lopen dan kunnen wij een arrangement voor u samenstellen. Informeer naar de mogelijkheden en prijzen.

Kanoën, zwemmen, suppen en meer Geocachen aan de Rio Alva

De rivier leent zich uitstekend om te zwemmen maar ook voor andere activiteiten. Kanoën, kayakken, waterfietsen en suppen. Hiervoor werken wij samen met diverse organisaties. Wel SUP boarden, maar geen plank van meters meenemen? Bestel een opblaasbaar SUP Board!

Ook als je van geocachen houdt is de rivier een inspiratiebron voor velen geweest. Er zijn in de nabij omgeving van tal van caches die erop wachten om gevonden te worden.