Mata Nacional do BussacoVandaag op onze ‘samen’dag richting Luso, Mealhada, gereden. Het Mata Nacional do Bussaco stond op het programma. Typisch iets wat al tijden op ons lijstje stond maar er gewoon nog niet van gekomen was. Op slechts 25 minuten van B&B Casa Traca bij Mealhada – Luso vind je dit Mata do Buçaco.

Karmelieten klooster uit 1628

Begin 17e eeuw kwamen de Karmalieten monniken naar de regio Coimbra. Zij zochten een gebied om een klooster te bouwen met eigen tuinen. Bomen en planten uit de gehele wereld werden door hen samengevoegd op het 5 ha grootte terrein. Het grondgebied is opgedeeld in verschillende thema’s en delen. Zo vindt je er een terrein met immense varens, Vale do Fetos. Vanaf het paleis kan je langs de trap met 144 treden naar beneden wandelen, Fonte Fria, met een waterpartij in het midden.

Bijzonder zijn ook de ermidas, kleine huisjes, waar de monniken zich in stilte konden terugtrekken. Langs de 3 kilometer lange A Via Sacra, de kruisweg, naar boven staan 20 kapelletjes. Deze kapelletjes vertellen het verhaal van de kruiziging van Jezus middels beelden en beeltenissen. Na het laatste kapelletje bereik je Cruz Alta. Een groot kruis op het hoogste punt van de Serra do Bussaco met een prachtig uitzicht over de omgeving.

Mata Nacional do Bussaco

Er is zoveel te vertellen over dit prachtige landgoed. Bijvoorbeeld ook dat de Serra do Buçaco, Mata National do Bussaco, sinds 1943 uitgeroepen is tot een nationaal monument. Echter dit is wellicht logisch omdat het park al sinds de karmelieten daar zich vestigden onder bescherming stond van het Vaticaan.

Het gehele park is ommuurd. Zo’n 250 meter voor de hoofdingang vind je het Museu Militar, het militair museum. Dit is niet toevallig. In 1810 heeft het park namelijk een belangrijke rol gespeeld in de Napoleontische invasies in Portugal. Op 27 september 1810 was het bos het toneel van de slag om Bussaco, één van de bloedigste veldslagen uit die oorlog. Het klooster diende als uitvalsbasis voor de hertog van Wellington in de confrontatie tussen de Portugees-Britse en Franse troepen. Even buiten het park staat op een bergtop een statig monument.

Palácio Bussaco

ConventoEen halve eeuw nadat in Portugal de religieuze kloosterorders werden verboden, begon men aan de bouw van het paleis. Met gebruikmaking van de materialen en het gebouw van het klooster is een schitterend paleis gebouwd voor de koninklijke familie. Het paleis is gebouw in de Portugese bouwstijl van de 16e eeuw, palácio do Bussaco in Mata Nacional do Bussacohet Manuelisme. Dezelfde architect die ook Quinta da Regaleira in Sintra heeft ontworpen heeft het grootste deel van dit paleis ook ontworpen.

Het paleis was in 1907 klaar. Lang heeft de Koninklijke familie niet van dit paleis kunnen genieten want niet lang hierna is Portugal een republiek geworden. palácio

Sinds 1917 is het Palácio Bussaco, Bussaco Palace, één van de meest toonaangevende en luxueuze hotels ter wereld.

Wil je nog veel meer weten over dit mooie gebied? Neem dan een kijkje op de officiële website. Wij hebben in dit middagje nog lang niet alles gezien en gaan dus zeker nog een keer terug. Nu zijn wij lopend het bos ingegaan ons niet bewust van de enorme afstanden.

palácio do Bussaco in Mata Nacional do Bussaco

De volgende keer betalen we wel voor de auto om wat meer te kunnen zien van dit prachtige park.

 Praktische informatie

Hoofdingang Toegang voor voetgangers en fietsers is gratis. Gemotoriseerd verkeer moet betalen om het park binnen te mogen. Wil jij dit park ook bezoeken tijdens je verblijf bij Casa Traca. Wil je dan niets missen van de mooiste en meest bijzondere dingen?

Neem dan even contact met ons op. Wij werken samen met een organisatie die jeepsafari’s en wandeltochten organiseert. Waaronder naar Mata National do Bussaco.

Één van de vele diepe grottenWaar de tocht volgende week heengaat weten we nog niet. Misschien gaan we in de omgeving een nieuwe wandelroute ontdekken samen met de honden. Wellicht gaan we lekker in de tuin aan de gang om deze klaar te maken voor het seizoen. Houd in ieder geval de website in de gaten want binnenkort gaan we weer op stap.