Moinhos Penacova

Ze stonden al een tijdje op mijn verlanglijst, mijn sightseeinglijst: de moinhos, molens, bij Penacova. Eindelijk was het afgelopen zaterdag zover. Rondom Penacova liggen diverse plaatsjes waar deze  moinhos, windmolens nog te zien zijn. Veelal nog in volop in werking. De gemeente van Penacova heeft een mooi overzicht voor je.

Moinhos da Serra da Atalhada

moinhos penacova
moinhos Penacova
moinhos Penacova

Onze eerste stop was bij Moinhos da Serra da Atalhada. Op slechts 35 minuten rijden vanaf Bed & Breakfast Casa Traca vind je op de top van de berg deze mooie moinhos, molens op een rij. De weg ernaar toe is prima. Je kan helemaal via de N17 rijden of beginnen met een klein stukje IC6. Echter hoe je ook rijdt, het laatste gedeelte is knap stuurwerk.

Bij Taberna Manuela “Barreirinhas” verlaat je de N17 en ga je via een naamloos dorpje richting de moinhos, molens. Het laatste gedeelte is door een super smal straatje waar je op moet passen voor je buitenspiegels. Tot slot draai je een steile bergweg op die precies één auto breed is. Je hebt dus al gauw het idee dat je óf tegen het verkeer in rijdt óf je het verboden in te rijden bord gemist hebt.

Het uitzicht is trouwens spectaculair mooi! Je kan de wijde omgeving bekijken. Als chauffeur kan je dit trouwens pas het beste doen als je boven op de berg aangekomen bent. Er is daar een grote parkeerplaats. Het laatste stukje loop je verder omhoog. Tussen de molens kan je heerlijk wandelen. Het is wel aan te raden om zelf wat te drinken en te eten mee te nemen. Zelfs in het hoogseizoen kom je nauwelijks mensen tegen. Er is dus geen kiosk of iets dergelijks. Je kan er wel uitstekend picknicken!

Moinhos de Gavinhos

moinhos penacova
Penacova moinhos

Vervolgens gingen we door naar Figueira de Lorvão, naar Moinhos de Gravinhos. Deze molens zijn bekend om het grote Christusbeeld wat hier ook te zien is. Het heilige hart van Maria waakt over de omgeving en zij zegent de wind, het dorp en het werk van de molens.

De meeste molens zijn niet meer in werking maar één wel en deze kan desgewenst bezichtigd worden als de molenaar er is. Men maalt er tarwe, rogge en maïs.

Penacova moinhos
Penacova moinhos
Penacova moinhos

Penacova

Inmiddels begon de inwendige mens wel heel erg hard te roepen. Het was natuurlijk alweer veel te laat voor een prato do dia! We hadden bedacht dat in het iets grotere Penacova vast nog wel ergens iets te krijgen moest zijn.

We hebben een geweldig restaurantje gevonden. Helaas geen naam gezien…….. maar bij het kerkje in het centrum ga je de trappen af en dan loop je door en volgt de weg een klein stukje het steegje in. Aan je linkerhand kom je bij het eetcafé aan. De cafébaas is alleraardigst en maakt graag een grapje. Je kan er lekker lokaal eten voor een goede prijs.

praia fluvial Penacova, moinhos penacova
praia fluvial Penacova, moinhos penacova
praia fluvial Penacova, moinhos penacova
Penacova moinhos

Tip: rij terug via de N17

Na de lunch kan je de rivier oversteken. Aan de andere kant van de Rio do Mondego vind je het rivierstrand van Penacova. Net als de vele andere rivierstrandjes in de omgeving van Bed & Breakfast Casa Traca kan je hier heerlijk zwemmen in de rivier. Er is een uitgebreide kiosk voor versnaperingen en goed sanitair.

Volg de N17 richting Arganil op de terugweg en je komt nog tal van andere leuke plekjes tegen die de moeite waard zijn om te stoppen. Zoals het oude klooster en de dam. Kortom voldoende voor een dagje uit in alle rust!