N17 binnendoor van Arganil naar Coimbra

Weg van de snelweg in Centraal Portugal en geniet!

De N17 tot enkele nog niet zo heel lang geleden dé belangrijkste weg naar Coimbra toe. De N17 begint bij Celorico da Beira, aan de noord kant van de Serra da Estrela. De weg loopt helemaal door tot in Coimbra. 

Inmiddels is de N17 niet meer de belangrijkste weg om naar Coimbra te komen en is er de IC6 en de IP3 maar de oude weg is zoveel leuker en rustiger rijden. Hij voert je door pittoreske dorpjes, langs mooie en vergeten bezienswaardigheden, uitkijkpunten, heerlijke restaurantjes en ook typische vervallen Portugese ruïnes.

N17 Arganil naar Coimbra

N17 vanaf Arganil richting Coimbra

Wij gaan regelmatig naar Coimbra en namen eigenlijk altijd de snelste weg: via de IC6 en de IP3. Lekker snel doorrijden, ook best een mooie weg maar te weinig gelegenheid om echt te genieten onderweg.

Geen idee waarom maar opeens besloten we om nu eens de oude handelsweg, de N17 te gaan nemen. Richting Oliveira do Hospital kennen we die weg op ons duimpje maar richting Coimbra eigenlijk niet. Echter we zijn helemaal om. We rijden er wel 15 minuten langer over maar genieten van de vergezichten en de dorpjes waar we door heen komen.

Niet te vergeten: we ontdekken de lekkerste restaurantjes! Zoals bijvoorbeeld Restaurante As Medas in Medas, Venda Nova.

Sobreira aan de N17

Met stip op één dit charmante, authentieke en pittoreske plaatsje. Ongeveer 10 minuten voordat je de Rio Alva oversteekt. Niet te hard rijden want je bent er zo doorheen.

Vrij in het begin is er al een klein lieflijk kapelletje. De huizen aan weerszijde van de weg lijken zo uit de Anton Pieck tekeningen weggelopen te zijn. De tijd heeft hier beslist even stil gestaan. Zelf ben ik zeer gecharmeerd van de oude ronde robuuste tuinmuren en de prachtige smeedijzeren (hoge) toegangshekken die je her en der ziet bij de oude landhuizen.

Aan het einde van het dorpje staat de dorpsschool voorzien van de nodige mozaïek met de authentieke Portugese Azulejos.

Rondrit via de N2

Ter hoogte van Vila Nova de Poiares kan je besluiten om linksaf de N2 op te gaan richting Goïs en verder naar het zuiden of rechtsaf en dan weer richting Arganil te gaan. Ook een prachtige weg waar wij al vaker een groot deel van gereden hebben. Echter nu blijven we op de N17 en gaan door naar Coimbra.

Aan de N17 in Sobreira
N17 Arganil naar Coimbra
N17 Arganil naar Coimbra
N17 Arganil naar Coimbra

Convento de Santa Maria de Semide

Aangezien ik gek ben op kloosters en kerken kon ik het bordje “Convento” niet weerstaan. Het is het enige bruine bordje op dit traject met deze benaming waarbij je de brug over de Rio Ceira neemt. Je rijdt richting het plaatsje Semide. Het klooster is tegenwoordig in gebruik als kindertehuis en als studiecentrum voor kansarme jongeren maar wel vrij toegankelijk.

Wij voelden ons daar wat ongemakkelijk bij en hebben alleen de binnentuinen, de toren en vooral het weidse uitzicht bewonderd. Wel wil ik nog een keer terug voor de kapel die bijzonder schijnt te zijn.

N17 Arganil naar Coimbra

Geocachen

Hoewel het weer niet helemaal mee zat was het wel droog tijdens ons dagje uit. Het is dan altijd leuk om nog even te geocachen. Het blijft leuk om op plekjes te komen waar je anders niet snel komt. Dingen te zien waar je anders voorbij zou zijn gereden. Zoals deze prachtige kurkeik met een schat in zijn bast.

Wil jij ook een keer geocachen? Vraag ons om een toegangscode of download zelf de app. De gratis versie heeft beperkte functies.