Aldeias do Xisto

Een dagtrip vanuit B&B Casa Traca de Serra da Lousã in

Aldeias do Xisto Lousã Talasnal
Aldeias do Xisto Lousã Talasnal

Aldeias do Xisto Lousã

Er is enorm veel te vertellen over deze prachtige leisteendorpen: aldeias de Xisto! Bed & Breakfast Casa Traca ligt in de Serra do Açor waar ook een aantal xisto dorpen, leisteendorpen liggen. Namelijk die van de Serra do Açor hier heb ik al vaker over geschreven zoals bijvoorbeeld Aldeia do Dez maar ook Piódão is een prachtig leisteen dorp.

Echter mijn laatste uitstapje bracht mij naar de omgeving van Lousã. Iets verder van huis, ongeveer 5 kwartier rijden maar zeker de moeite waard. In de Serra da Lousã liggen 12 Xisto dorpen verspreid met als redelijk centraal punt het kasteel van Lousã. De Aldeias do Xisto van Lousã hebben behalve hun uiterlijk nog iets gemeen. Door de geïsoleerde ligging en de manier van wonen trokken alle mensen uit de dorpen vandaan. In de volksmond noemden de lokale bewoners deze dorpen inmiddels de ‘verlaten’ dorpen.

Enkele jaren geleden ontstond het plan om deze xisto dorpen nieuw leven in te blazen maar ze tegelijktijd in hun oude glorie te laten. Veel huisjes werden opgeknapt. Een deel werd geschikt gemaakt voor alojamento local: verhuur als vakantieverblijf. In andere huizen kwamen restaurantjes, winkeltjes, cafe’s en taverna’s. De aldeias do xisto leven weer! vertellen over deze dorpenEr valt enorm veel te . Ik beperk mij tot mijn eigen rondrit.

Aldeias do Xisto Lousã Talasnal
Aldeias do Xisto Lousã Talasnal

Over Aldeias do Xisto Talasnal

Talasnal stond bovenaan het lijstje. Uit verhalen gehoord dat dit meest bruisende dorpje zou zijn met mooiste vergezichten. Of dit werkelijk zo is geen idee maar bruisend en met mooie vergezichten dat is zeker!

Al dwalend door het leistenendorp kwamen in een meer dan leuke bar terecht. Voor lange mensen even oppassen want je kan alleen bukkend naar binnen zo laag is de deuropening. Eenmaal binnen waan je je in een museum annex middeleeuwse eetgelegenheid. Dit leistenendorp ligt ver weg gestopt in de Serra da Lousã en een kronkelende bergweg brengt je er naar toe. De ligging is zeker prachtig en middenin de natuur maar het is ook begrijpelijk dat men hier wegtrok meer naar de bewoonde wereld toe.

Aldeias do Xisto Lousã Talasnal
Aldeias do Xisto Lousã Talasnal
Aldeias do Xisto Lousã Talasnal

Door naar Aldeia do Xisto Candal

Op een goed kwartier rijden van Talasnal vind je Candal. Het dorpje is klein en er is weinig meer te zien dan de lavada die het gehele dorp van water voorziet. Je kan de lavada een eindje volgen het bos in. Wel een schitterende plek. Echt een verborgen pareltje. Echter ons doel was de waterval!

Cascatas Candal

De watervallen, cascatas, van Candal waren in eerste instanties moeilijk te vinden. Echter navraag in het café leverde waardevolle informatie op en al snel vonden we het wandelpad naar de watervallen. Het zou ca. 20 minuten lopen zijn over een moeilijk begaanbaar pad. Dit klopt redelijk, althans de tijd het ‘pad’ is een te luxe benaming voor de route die je moet gaan.

Het pad begint goed maar trek goede schoenen aan: je gaat over geitenpaden, klautert over rotsen en stenen en soms loop je over een fijn bospad. Uiteindelijk kom je recht tegenover de waterval uit: bovenaan. Je kan het pad nog verder naar beneden volgen. Wij hebben dit niet gedaan. Niet omdat het niet haalbaar was maar omdat we ook nog voor het donker zou worden terug moesten…….. Deze route is in het donker echt niet te lopen!

Aldeias do Xisto Lousã Candal

Castelo de Lousã

Sluit je rondje Serra da Lousã en de Aldeias do Xisto af met een bezoekje aan het Castelo van Lousã. Niet alleen het kasteel zelf met prachtige vergezichten vanaf boven is de moeite waard maar ook de directe omgeving. Met de restanten, ruïnes van vervlogen tijden. Je kan er ook heerlijk picknicken!

Aldeias do Xisto Lousã Castelo
Aldeias do Xisto Lousã Castelo
Aldeias do Xisto Lousã Candal