Neem contact op
Reserveer uw vakantie

Santar – Adegas & Vila Jardim

Als je al wat langer ergens woont dan ga je langzaam maar zeker iets verder om dingen te ontdekken. Zo stond Santar al even op het lijstje. Op precies een uur rijden van onze Bed & Breakfast in Arganil hebben we een fantastische dagtocht voor onze gasten kunnen samenstellen. Dit moesten we natuurlijk wel zelf eerst gaan ervaren.

Casa de Santar

We beginnen de dag met een rondleiding door het wijnhuis Casa de Santar: Adegas da Casa de Santar. Althans we beginnen in één van de premium wijngaarden van het wijnhuis. Deze bereiken we na een korte wandeling door het dorp waarbij onze gids Ana honderduit vertelt. Niet alleen over de adegas maar ook over de familie Santar, het dorp, de bewoners en alles wat verder maar voorbij komt.

In de prachtige wijngaard kregen we uitleg over de druiven. Het groeiproces, over de verschillende druivensoorten, de stand van de druivenranken. Helaas werden we overvallen door de regen waardoor we naar binnen moesten.

Adegas Casa de Santar
Adegas Casa de Santar
Adegas Casa de Santar

Binnen bij de Adegas da Casa de Santar

Het wijnhuis is sinds ca 17 jaar overgenomen door het bedrijf Global Wines van de familie Santar.  Global Wines zijn de wijnmakers van de Santar wijnen en de Cabriz wijnen. De Santar wijnen vinden hun oorsprong vanzelfsprekend in Santar. De Cabriz wijnen komen uit Carregal do Sal. Beiden behoren tot de Dão wijnen. Wellicht voor een volgende dagtocht.

Santar wijnen opgeslagen in eiken vatenBij Casa de Santar worden de beroemde en heerlijke Santar wijnen gemaakt maar ook de verfijnde Paço dos Cunhas wijnen. Nadat het grote hek voor ons was opengemaakt betreedt je een andere wereld. Het ruikt naar wijn, naar wijn maken, alles ademt wijn!

De rode wijn ligt opgeslagen in grote eiken vaten, keurig gestapeld en wachtend tot ze voldoende gerijpt zijn. Hier mochten we nog niet proeven hoewel de verleiding groot was. Zeker in de oude wijnkelder.

In deze bijzondere wijnkelder liggen gebottelde wijnen vanaf 1945. Soms nog slechts enkele exemplaren per jaar, soms nog ruim voldoende. Deze wijnen zijn echter niet bedoelt voor verkoop of consumptie. Deze Santar wijnen worden gebruikt als zogenaamde meetwijnen. Door deze wijnen te koesteren probeert men zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke Santar smaak en Santar druiven te blijven.

Door het vergelijken van de verschillende jaren is men in staat om dit te blijven doen. Deze wijnkelder noemt men dan ook niet voor niets de schatkamer van Casa de Santar!

Santar wijnen opgeslagen in eiken vaten
Toegang naar de schatkamer - de wijnkelder
De oude wijnkelder van de adegas
Ruimte in het oude wijnhuis Santar
wijnproeverij van Santar wijnen

Paço dos Cunhas Santar

Aansluitend aan de rondleiding door de wijngaarden kregen we een wijnproeverij bij Paço dos Cunhas Santar. Ook dit is onderdeel van het Santar imperium. Een prachtig oud gebouw daterend uit 1609, geheel gerenoveerd en omgetoverd tot een sterrenrestaurant, een proeverij en verkooppunt van de Cabriz en Santar wijnen.

Tijdens de proeverij kregen we een witte en een rode wijn vergezeld van kleine hapjes. Wij hadden voor de aansluitende lunch gekozen uit het 3 momenten met wijnarrangement. Naast de 3 menu gangen waren er ook nog enkele tussen gerechten ieder vergezelt van een eigen wijnkeuze.

Tip: regel van te voren wie de BOB is.

Let op: de “Momento arrangementen” zijn alleen in het weekend te boeken

Vila Jardim Santar

Na een fantastische lunch en de inkoop van een aantal dozen Cabriz en Santar wijn gingen we op weg naar de laatste afspraak. Een rondleiding door het oude, nog steeds in gebruik zijnde, familiehuis en de tuinen. Gevolgd door een rondleiding door de openbare tuinen en het dorp Santar. Ik kan hier werkelijk heel veel over schrijven maar in dit geval spreken beelden meer dan woorden kunnen doen. De gehele bovenverdieping wordt bewoond door de familie Santar. Zij maken ook terecht volop gebruik van de prachtige tuinen, kleine wijngaarden, moestuinen en eigen privé wijnhuis.

Wij waren zo onder de indruk dat wij ook onze gasten dit niet willen onthouden. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Global Wines en Vila Jardim Santar. Wil je hier meer van weten neem dan gerust even contact met ons op.

  • Vila Jardim Santar casa
  • Vila Jardim Santar casa
  • Vila Jardim Santar casa
  • Vila Jardim Santar casa

Een foto impressie:

  • Santar
  • Vila Jardim Santar
  • Vila Jardim Santar
  • Santar
  • Santar