Uitzicht op Cabeça en de Serra da Estrela

op weg naar Cabeça door Serra do AçorCabeça kerstdorp Xisto dorp

Vandaag stonden de watervallen van Poço da Broca en ook het bergdorpje Cabeça op het programma. Niet zomaar. Dit bergdorp aan de zuidrand van de Serra da Estrela ondergaat elk jaar in december een metamorfose. Dit pittoreske xisto bergdorp is dan 3 weken lang een heus levend kerstdorp. De weg er naar toe is ook al prachtig. Wij hielden dan ook vele fotostops onderweg. Vanaf B&B Casa Traca kan je helemaal binnendoor via goed begaanbare bergwegen rijden naar Vide. Vanaf daar maak je de klim ophoog naar Cabeça. Je rijdt zo dit kerstdorpje binnen!

Cabeça – xisto kerstdorp

Dit actieve bergdorp zal nooit het stempel ‘ingedut’ krijgen. Elk jaar ca. 2 á 3 weken voor kerstmis veranderen de bewoners hun dorp in “Aldeia Natal” – kerstdorp! Ik kan hier nu heel veel vertellen over de versierde straatjes. De kraampjes en stalletjes, de bijzondere winkeltjes of ook de versierde restaurantjes. Ook de kerk was versierd. Op het plein stond een grote kerstboom en langs de hoofdstraat ook vele kleine kerstboompjes. Alles was wel een fotomomentje waard. Ik heb dan ook alles gefotografeerd. Eigenlijk moet je gewoon zelf gaan kijken maar hierbij dan een paar sfeerfoto’s. Alles met natuurlijke materialen gemaakt, geen plastic en harde muziek.

Wij hadden niet verwacht hier zo lang rond te kunnen dwalen. Als je een zwak hebt voor xisto dorpen, voor leistenen huisjes en weggetjes. Dan is dit zeker een aanrader! We boften natuurlijk enorm met het weer. Heerlijk zonder jas in het zonnetje slenteren door de straatjes. Een crepe eten met homemade lemoncompote, te lekker! Ons uitgebreid laten voorlichten over zelfgemaakte etherische olieën, massage-olie, zeep en meer huidproducten. Enkele producten gekocht en hier zo enthousiast over dat we deze vanaf volgend seizoen in de B&B gaan aanbieden.

Poço da Broca – de watervallen

Poço da Broca watervallenPoço da BrocaHet oorspronkelijke plan was om te gaan lunchen in Vide en dan nog even door te rijden naar de watervallen: Poço da Broca. Hier zijn we tijdens onze zoektocht naar ons huis met de camper geweest ruim 5 jaar geleden. Het was de hoogste tijd om terug te gaan. Echter omdat we langer dan verwacht in Cabeça waren gebleven besloten we direct door te rijden. Een ritje van ruim een kwartier.

Toendertijd waren we er in augustus en dan kan je er fantastisch zwemmen. In één van de vele natuurlijke bassins waar de watervallen in uitkomen. Aangezien we nu heel veel regen hadden gehad waren de watervallen spectaculair! Én het is natuurlijk wel december dus te koud om te zwemmen. ‘S zomers kan je wat verder langs de watervallen omhoog lopen. Nu staat de rivier zo hoog dat dit slechts gedeeltelijk mogelijk is. Waar de watervallen van Fraga da Pena vooral een groot hoogteverschil overbruggen is het hier vooral de breedte die ontzag afdwingt. Na afloop lekker gegeten in het restaurant bij de watervallen Guarda Rios.