Het is voorjaar | nieuw leven!

Nieuw leven in seringenboom bed and breakfast Casa Traca Centraal PortugalVoorjaar! Alleen het woord maakt me al licht en vrolijk. Ik hou van het voorjaar. Het is de periode van het jaar dat er overal nieuw leven ontstaat. Bomen die in bloesem komen, bloembollen die voorzichtig boven de grond komen. Overal komen er weer kleuren en geuren in de tuin. Soms lijkt het alsof alles opeens weer gaat groeien na een lange winterstop. Voorjaar is ook de periode van het jaar dat het weer leuk is om in de tuin te gaan werken. Onkruid eruit, water geven, nieuwe planten en zien wat er allemaal weer terugkomt. Ik vind het heerlijk in de tuin. Het weerspiegelt min of meer de cyclus van het leven. Nieuw leven, groeien en bloeien, afsterven, dood gaan en weer opnieuw tot leven komen. Dat alles in één jaar tijd.

Mijn tuin

Ik ben echt een tuin- en plantenmeisje zoals mijn wederhelft zo mooi placht te zeggen. Elk jaar weer kan ik me verwonderen over nieuwe bloemen. Planten die uitlopen en nieuwe scheuten geven. Ik weet ook dat snoeien doet bloeien maar wel met pijn in mijn hart. Totdat ik natuurlijk ook wel zie dat het inderdaad nog mooier wordt dan het jaar ervoor. Nog erger dan snoeien is het als er nodeloos, in mijn ogen dan, planten sneuvelen.

Meestal valt het reusachtig mee maar in mijn ogen op dat moment natuurlijk echt niet. Nodeloos? Nou ik vind het aardig nodeloos als er planten knakken en knoppen en bloemen afbreken omdat één van de honden het zo lekker zacht vindt liggen. Irissen bijvoorbeeld schijnen echt heel lekker te liggen. Zowel Teun, de kruising Serra da Estrela, als Geis onze Portugese Podengo gaan er tenminste inliggen. Verder zijn ze best lief hoor maar als ze aan mijn planten en bloemen komen……………..

Bloemen

Met sommige dingen ben ik blijer dan met andere bloemen en planten. Zo vind ik het fijn om in de moestuin te werken en deze bij te houden. Ik verwonder me echter niet over de groei van de groenten. De meeste bloesem vind ik mooi maar de bloesem van de kersenboom en de appelboom vind ik echt prachtig. De een spierwit en vol, de andere fragiel en zacht met een roze kleur erin. Zoals de bomen nu gebloeid hebben en nog bloeien beloofd dat heel wat fruit deze zomer. Dat er maar veel gasten mogen komen omdat allemaal op te eten.

Casa Traca Centraal Portugal Bed and Breakfast bloesemboom nieuw leven Nieuw leven kersenbloesem Bed and Breakfast Casa Traca Centraal Portugal

 

 

 

 

Ik vind jam maken namelijk af en toe wel leuk om te doen maar het moet leuk blijven. Bovendien hoe fijn is het als je hier te gast bent en gewoon even de tuin in kan lopen om fruit te plukken wat je lekker vindt. Pruimen, frambozen, aardbeien, kersen, peren, appels, mispels, vijgen, nectarines allemaal zomerfruit en volop aanwezig. Ik bedenk me al schrijvende dat ik natuurlijk ook best lekker smoothies kan maken voor onze gasten. Haha nieuw leven brengt ook nieuwe ideeën.

Kwekerij Coimbra

Waar ik dan wel blij van wordt? Van de week zag ik dat mijn seringenboompje voor het eerst bloeit. Ruim 1 1/2 jaar geleden gekregen als 20 cm hoog stekje en nu een heuse dubbele bloem. Mooi diep paars! Cactussen bij de kippen en de eenden die volop nieuwe scheuten krijgen. Dit ondanks het geknaag van de eenden aan de cactussen. Planten die opkomen uit de grond waarvan ik dacht dat ze het niet hadden gered. Ze leven gewoon nog ondergronds en laten zich weer zien. Helaas hoort daar ook bij dat een heleboel planten het toch op het laatste moment niet gered hebben. Dit is dan wel een goed excuus om naar onze bloemen- en planten mevrouw te gaan in Coimbra.

Aan de rand van de stad, achter station Coimbra-B op weg naar huis, heb je een heleboel kwekerijen waar je ook direct als particulier kan kopen. Elk met zijn eigen specialiteit. Nu hebben wij, manlief eigenlijk, vorig jaar een kwekerij ontdekt die echt helemaal het einde is. Althans dat vind ik. Hier sla ik dan ook, groot, in als we er zijn en ik nog lege plekken heb in de tuin en in de potten.

Nieuw leven bij bed and breakfast Casa Traca in Centraal Portugal grasparkieten jongenKom jij kijken naar alle mooie bloemen en planten en samen met ons genieten van onze mooie tuin? Met al dat nieuwe leven erin want niet alleen de planten komen weer tot leven. Ook bij de grasparkieten zijn er weer volop nieuwe jonge vogels. De agapornissen hebben ook al nest en ook de diamantduifjes zijn broeds.