Het ontbijt is al enkele jaren een begrip onder de gasten van Casa Traca. Daar is nu als vaste keuze ook het vegan ontbijt bijgekomen. Ook wij gaan als bed and breakfast in Centraal Portugal mee in de moderne tijd.

Vegan ontbijt

Vegan ontbijt: gebakken worteltjes, kastanjechampigons & ui besprenkeld met verse knoflook

Vegan ontbijt

Nu krijgen we natuurlijk vaker gasten die graag een vegetarisch ontbijt willen. Hierbij kan men dan al langer kiezen uit wel of geen visgerechtjes bij het ontbijt. Ook hebben we wel vaker gasten gehad die bij voorkeur een vegan ontbijt wilden. Echter voor hen waren zuivelproducten tijdens de vakantie ook wel oke. Een zogenaamd semi vegan ontbijt.

Dit keer was een echt vegan ontbijt

Echter ditmaal moest ik er toch aan geloven. De gasten gaven tijdig aan dat zij graag een vegan ontbijt wilden hebben. Gelukkig hielpen zij mij even op weg door te vermelden dat zij geen vlees, vleeswaren, zuivelproducten, eieren, vis en andere dierlijke producten eten. Zo ook geen door dieren voortgebrachte producten. O ja en ook geen koffie. Géén koffie in het land der bica’s!

Lichte stress dus want mijn befaamde ontbijten staan bol van kaas, vleeswaren, eieren en soms vis. Vergeet ook de yoghurtjes en zuiveldrankjes niet. Gelukkig was daar google en de geruststellende woorden van de aanstaande gasten “er is vast genoeg bij het ontbijt wat we wel eten”.

Ja in hun ogen misschien maar niet in die van mij! Ik vind het belangrijk dat gasten keuze hebben bij het ontbijt. Keuze in warme en koude gerechten, in smaken en in kaas en vleeswaren. Er is altijd een eiergerecht, 4 á 5 soorten kaas én 4 á 5 soorten vleeswaren. Diverse zuivelproducten en andere dierlijke producten als honing. Kortom totaal tegenstrijdig aan een vegan ontbijt dus.

Dit werd een lijstje maken met alles wat er overbleef. Thee, voor de zekerheid maar ruim voldoende extra smaakjes groene thee gehaald. Alsook jus d’orange en water. Er is altijd ook rauwkost en fruit. De basis is er dus eigenlijk wel maar moest uitgebouwd worden. Dit keer werd ik minder blij van google: de ene hartige en bijzonder vegan ontbijt taart na de andere taart kwam mij tegemoet. Ik heb veel over voor een fantastisch vegan ontbijt voor mijn gasten maar taarten bakken hoort daar niet bij. Dat is gewoon niet mijn ding.

Veganistische zoektocht

Vegan ontbijt bij Casa Traca B&B Arganil
Vegan ontbijt bij Casa Traca 3

Niet voor één gat te vangen ‘dichterbij’ huis gezocht naar de mogelijkheden. Zo bleek bruin brood goed te passen in een veganistisch ontbijt. Ook bood de supermarkt uitkomst met verschillende soorten humus en andere producten. Ik koos voor de pittige humus en de curry humus.

Daarnaast dicht bij mezelf gebleven: salade en fruit! Een saladeschotel met 7 verschillende ingrediënten, olie en kruiden. Diverse soorten fruit, jam en pindakaas! Alsook elke ochtend een warm gerecht. Speciaal waren de gebakken worteltjes! Om te knabbelen waren er noten en olijven uit eigen tuin!

Ondanks dat er koffie op tafel stond was er ook voldoende te kiezen uit drinken: (groene) thee, water en verse jus d’orange!.

Welk ontbijt kiest u?

  • Uitgebreid Continentaal ontbijt aan tafel geserveerd
  • Een vegetarisch ontbijt met eventueel vis (minimaal 2 dagen voor aankomst doorgeven)
  • Een vegetarisch ontbijt zonder vis (minimaal 2 dagen voor aankomst doorgeven)
  • Een vegan ontbijt (minimaal 2 dagen voor aankomst doorgeven)

Wilt u iets anders dan het continentale ontbijt dan kunt u dit van te voren aan ons doorgeven. Ik heb de smaak te pakken. Dit was heel leuk en ik ga nog veel meer lezen over vegan ontbijt! Met deze 50 ontbijtrecepten kan ik vast wel even vooruit. Natuurlijk vergeet ik de vegetarische ontbijten en de continentale ontbijten ook niet. Ik ga nog werken aan een paar eierrecepten. Als je langer verblijft bij Bed and Breakfast Casa Traca dan is mijn uitdaging om elke dag een op een andere wijze bereid ei te serveren. Wie durft die uitdaging aan?