De schaapsherder van Valbona

Al de eerste keer dat ik in Portugal kwam, in de zomer van 2014, zag ik her en der schaapsherders met een kudde schapen en geiten. Soms een paar schapen en geiten maar ook regelmatig grotere kuddes. De schaapsherder van Valbona heeft een middelgrote kudde met ca 50 á 60 dieren. Dit zonder zijn geweldige hond, een bruine Serra da Estrela, mee te tellen.

Schaapsherder van Valbona met schapen bij Casa Traca

De mooiste plekken van Valbona

Samen met de schaapherder van Valbona kom je op de mooiste plekjes van Valbona. Ik heb geen arrangement met de herders mee maar de schaapsherder van Valbona stelt een praatje altijd op prijs. Ook de meeste andere herders die je onderweg tegenkomt vinden het fijn om even een woordje te wisselen.

De schaapsherder van Valbona en zijn kudde schapen en geiten gaat werkelijk het hele dorp door. Zo komen zij ook regelmatig bij Bed and Breakfast Casa Traca aan het hek. Dit tot grote  hilariteit van de honden. Deze foto is al wat ouder en Teun, mijn eigen Serra da Estrela was nog niet zo oud en hij vond het machtig interessant al die beesten die ‘zijn’ landje kaal kwamen eten. De schaapsherder van Valbona, wat is zijn echte naam eigenlijk, vond Teun ook een machtige hond!

De Schaapsherder van Valbona

De herder is een echte schaapsherder. Echt zo’n eentje als je je bij het woord voorstelt. Tot voor kort was hij ook wars van ‘moderne’ gemakken. Ik ‘ken de herder nu bijna 8 jaar. De eerste keer maakte ik kennis met de kudde schapen en geiten omdat zij voor onze camper liepen. Op het dooie gemakje en niet van plan zich te storen aan ons.

Na enige tijd kwam daar dé schaapsherder aan. Een oud mannetje, iets gebogen lopend met een stok. Geen wandelstok, nee met een recht een stok. Gewoon zo uit het bos opgeraapt. De stok was langer dan de man. Best slim bedacht want welke houding hij ook wil aannemen de stok past altijd.

Je hoeft ook niet lang te zoeken, je vindt hem altijd wel ergens in Valbona. Achterin in het dorp heeft hij een kleine quinta met een grote schaapskooi. Elke ochtend rond 8 uur verlaat hij samen met de kudde geiten en schapen de quinta. Rond 16.30 keert hij langzaam maar weer zeker huiswaarts.

kudde geiten schaapsherder van Valbona
schaapsherder van Valbona

Schaapsherder van Valbona of geitenhoeder?

Nu ik er eens zo over denk is ‘onze’ schaapsherder van Valbona eigenlijk meer een geitenhoeder. 80% van zijn kudde bestaat uit geiten. Schapen zie je hier in Centraal Portugal sowieso veel minder. Goed terug naar de schaapsherder van Valbona. In de eerste jaren ging hij door weer en wind met de kudde geiten op pad. Niets deerde hem leek het wel. Pet op zijn hoofd, stok in de hand en gaan met geiten door het dorp, door het bos en over de weilanden.

Echter ook bij hem doet de ‘moderne’ wereld zijn intrede. Dit begon met een paraplu en kaplaarzen bij regen of als voorzorg op regenachtige dagen. Enkele jaren geleden zag ik hem opeens met een bril op. Het haalt wellicht de romantiek wat van de schaapsherder af maar hij loopt wel veel beter nu. Hij ziet nu ook naar wie hij zwaait en met wie hij een praatje maakt.

De schaapsherder van Valbona is namelijk een hele sociale man al zou je dat niet gauw verwachten bij zijn beroep. Hij maakt graag een praatje met iedereen. Hij lacht ook graag en laat ook vol trots zijn geiten zien. Of laat de kudde geiten graag hun geitenhoeder aan jou zien? Geiten hebben in Valbona voorrang dus kom je ze tegen, neem even de tijd en maak een praatje met hun metgezel: de schaapsherder van Valbona!