Nazomeren in de Serra do Açor in Centraal Portugal bij Casa Traca: de agave staat in bloei
Nazomeren in de Serra do Açor 12

Nazomeren in de Serra do Açor is genieten van prachtige lichtval. Mooie zonsopkomsten gehuld in de mist. Zwoele nachten en warme dagen. Natuur die nog even haar mooiste kant laat zien. De agave die na 4 jaar bloeit. Regen trotserend en genietend van het nazomeren.

Net als de agave is onze hele tuin aan het nazomeren. Eigen gekweekte kalebassen (ruim 20 kg de grootste) op het terras. Onze ‘gremlin’ hangt lekker rond in de zon en de bijen verzamelen nog volop honing.

Nazomeren in de Serra do Açor in Centraal Portugal bij Casa Traca
Nazomeren in de Serra do Açor 13
Nazomeren in de Serra do Açor in Centraal Portugal bij Casa Traca: onze sherkirk rex gremlin vindt het heerlijk
Nazomeren in de Serra do Açor 14
Nazomeren in de Serra do Açor in Centraal Portugal bij Casa Traca: de bijen verzamelen honing
Nazomeren in de Serra do Açor 15

Nazomeren met gasten

We hebben ook nog volop gasten gehad, we waren zelfs volledig bezet. Iedereen wilde nog even een graantje meepikken van het mooie weer. Ook waren er vrienden over uit Nederland. Zij waren nog nooit in Centraal Portugal geweest. Dat betekende naar de kippetjesmarkt in Tabua. Een middagje in de hottub, heerlijk met dat nazomerse weer.

Natuurlijk ook een dagje naar Coimbra, ik was niet mee dus geen foto’s. Echter manlief heeft hen uitgebreid rondgeleid waarbij ook de bezienswaardigheden niet vergeten zijn.

Ons beroemde rondje Serra do Açor

Nazomeren in de Serra do Açor in Centraal Portugal bij Casa Traca: Piódão
Nazomeren in de Serra do Açor 16
Nazomeren in de Serra do Açor in Centraal Portugal bij Casa Traca: Foz d'Egua
Nazomeren in de Serra do Açor 17

Als je voor de eerste keer bij ons komt dan is hét rondje om te doen: Fraga da Pena, Piódão en Foz d’Egua. Zelf komen we hier enkele keer per jaar om dit te laten zien aan onze vrienden en gasten. Het gaat echter nooit vervelen. Ik zie eigenlijk altijd wel weer nieuwe details en maak elke keer weer foto’s.

Nazomeren bij B&B Casa Traca in Arganil: naar Fraga da Pena
Nazomeren in de Serra do Açor 18
Nazomeren bij B&B Casa Traca in Arganil: naar Fraga da Pena
Nazomeren in de Serra do Açor 19

Fraga da Pena

Omdat ik last had van mijn voet en lopen niet echt plezierig is, was ik achter gebleven op een mooi leistenen muurtje. Genietend van het nazomeren en even een momentje rust pakkend. Als je zo de tijd neemt valt je oog vanzelf op een niet eerder opgemerkt detail. Zoals bijvoorbeeld deze prachtige bemoste trappen. Die zijn hier trouwens overal te vinden en de meesten zijn gewoon te gebruiken.

Nazomeren in Piódão

Aangezien je bij Fraga da Pena geen versnaperingen kan kopen besloten we in Piódão meteen even een terrasje te pakken. Hier bleek én het grote plein een metamorfose te ondergaan én ons favoriete terrasje gesloten te zijn. Dan maar bij de buurman. We bleken te laat te zijn voor nog een verlate lunch dan alleen maar wat drinken. Blijkbaar vond ‘buurman’ het toch wat sneu voor ons en kwam hij voor ieder een lekkere verse sandwich ham/kaas brengen. ‘S Zomers vinden wij het hier veel te druk maar het is hier wel heerlijk nazomeren. Wel het mooie niet te warme weer en veel minder druk!

Foz d’Egua tot slot

Nazomeren bij B&B Casa Traca in Arganil: naar Foz d'egua
Nazomeren in de Serra do Açor 20
Nazomeren bij B&B Casa Traca in Arganil: naar Foz d'egua
Nazomeren in de Serra do Açor 21
Nazomeren bij B&B Casa Traca in Arganil: naar Foz d'egua
Nazomeren in de Serra do Açor 22

Tot slot nog even richting Foz d’Egua. Dit prachtige en bijzondere praia fluvial, rivierstrandje vind ik persoonlijk wel één van de mooiste in Centraal Portugal. Omdat het wat verder weg in de Serra do Açor ligt is het doorgaans rustig. Er is zoveel te zien, deels aangelegd en deels door natuurlijk ontstaan.

Nieuw waren de steenmannetjes, cairns, in de rivier. Niet alleen mooi om te zien maar ook zeer fotogeniek deze mannetjes. Geen idee wie of wat ze daar met engelengeduld gestapeld heeft. Een leuke wetenswaardigheid is dat Portugal zijn eigen verhaal en mythe heeft omtrent deze cairns.

In een Portugese legende wordt een cairn een moledro genoemd. De stenen zijn betoverde soldaten. Als een steen van de stapel wordt genomen en onder een kussen wordt gelegd, zal de volgende ochtend een soldaat verschijnen. Na een kort ogenblik zal de soldaat weer in een steen veranderen en op magische wijze terugkeren naar de stapel stenen. (Bron: wikipedia)

Nazomeren met zonsopkomst

Er is niet altijd tijd om ’s morgensvroeg een filmpje te maken. Dit filmpje is gemaakt in de 2e week van oktober. Het ontbijt voor de gasten die vroeg wilden ontbijten stond klaar en het ochtendlicht buiten was prachtig. Beetje spooky met de mist erbij.