Serra do Açor Rio Ceira
Vandaag zijn we op ons verkenningsrondje weer eens dichtbij huis gebleven in de Serra do Açor. Een schitterende plek midden tussen de Aldeia do Xisto aan de Rio Ceira opgezocht.

Serra do Açor & Aldeia do Xisto

Bed and Breakfast Casa Traca ligt aan de voet van de Serra do Açor net behorend tot dit prachtige natuurgebied. Het is een beschermd natuurgebied. Een goede reden dat wij als accommodatie dan ook zijn aangesloten bij Natural.Pt. Dit gebergte in Centraal Portugal bestaat vooral uit leisteen & schist (xisto). Dit leisteen zorgt voor prachtige rotsachtige bergen. Echter ook in de rivieren door de vele hoogte verschillen en gesteenten voor watervallen. In de Serra do Açor in Centraal Portugal heeft de lokale bevolking lang geleden al dankbaar gebruik gemaakt van leisteen & schist.

Zo ontstonden de meest mooie en pittoreske bergdorpen. Piódão is veruit de meest bekende. Echter er zijn vele van dergelijke dorpjes de één nog mooier dan de ander. Zo waren we voor de kerst al eens in Cabeça, hét kerstdorp.

Praia fluvial Poço da Cesta

Echter vandaag stond er geen aldeia do xisto op het programma maar het praia fluvial even voorbij Cepos. Ik kwam er onlangs achter dat iets voorbij onze achtertuin dit goed verborgen maar o zo mooie praia fluvial te vinden was. Aangezien ik gek ben op rivieren en watervallen moest ik hier dus heen. Ik vind de Rio Alva een prachtige en vriendelijke rivier en kom er graag. Echter de Rio Ceira waar we vandaag naar toe gingen is kleiner maar krachtiger. Het is een rivier die zich letterlijk een weg moet banen door het leisteen gebergte heen. Dit zorgt voor grotere en kleinere watervallen maar ook spelonken en uitstekende rotsformaties.

Casal Novo een verrassing voor het eind

Poço da Cesta zou zich op slechts 15 kilometer van onze bed and breakfast bevinden. Handig om te weten dat 15 kilometer in Centraal Portugal iets anders is dan 15 kilometer in Noord Holland. Zeker in de Serra do Açor doe je daar iets langer over: google maps gaf 22 minuten aan. Het ligt vlabij Cepos wat we goed kennen omdat ons favoriete restaurant daar een tijdje heeft gezeten.

We bleken te ‘stranden’ in een dorpje aan een doodlopende bergweg. In de diepte hoorden we wel de rivier maar daar heb je weinig aan als je naar de praia fluvial wil gaan. Echter het dorpje, Casal Novo, bleek een echt aldeia do xisto te zijn! Echt een verrassing. Prachtige doorkijkjes, schilderachtige huisjes, bloemen. Pittoresk en authentiek en vooral ook fotogeniek!

Caminho da Lavada

Via een aangelegd pad langs een lavada links en uitwarende rechts loop je door een prachtig landschap in enkele minuten naar de rivier. Er zijn hier overal grotere en kleinere watervallen. Niet heel groot maar samen toch best een schouwspel. Het is voor de hoeveelheid. Helaas was de caminho verder te veel overwoekerd en stond hij bovendien onder water zodat we niet verder konden. Gelukkig loopt er vanuit het dorp zelf ook een wandelpad boven langs. Je hebt dan een schitterend uitzicht over de Rio Ceira bij Cepos – Casal Novo. (lees verder onder de video’s voor nog een aangename verrassing!)

Praia fluvial Folques

Op slechts 10 minuten lopen van onze Bed & Breakfast ligt het praia fluvial van Folques. Toen wij hier kwamen wonen was het alleen nog maar een natuurzwembad in de zomermaanden. Enkele jaren geleden is men begonnen met het opknappen. Zo kwam er een ligweide, speeltuintje, veel bbq plekken en picknicktafels. Er zijn camperplekken. Vorige zomer kwam daar al een prachtig sanitair gebouw bij en overkapping tegen de zon.

De verrassing

Nu reden wij er langs op de terugweg en zagen we een terras met mensen. Niet vreemd maar wel dat er ook een kiosk bleek te zijn. Wij terug…………. We troffen hier de Passo e Fico Bar aan. Een prima eetcafé annex bar waar je vanaf ’s morgens 7.00 tot ’s avonds laat terecht kan voor broodjes, wraps (de tonijn wraps is een aanrader!), sandwiches en meer van dergelijke zaken. Natuurlijk ook voorzien van alle nodige frisdrank, bier en wijn en zelfs wat sterkere alcoholische drankjes. Hier gaan wij beslist veel vaker komen! Gaan jullie met ons mee?