Voor het ultieme vakantiegevoel laat je je ’s morgens verwennen met een heerlijk uitgebreid ontbijt. Echter wat is nu fijner om tijdens je vakantie niet te hoeven koken. Gewoon aanschuiven aan tafel bij één van de vele restaurants in de omgeving van Arganil in Centraal Portugal.

Welke restaurants zijn er?

Ik heb werkelijk geen idee hoeveel restaurants er zijn in een straal van 15 kilometer rijden. Het zijn er echter behoorlijk veel. Eerlijk is eerlijk sommige verdienen nauwelijks de naam ‘restaurant’. Echter er zijn er ook een paar die steken er ver boven uit. De restaurants die we hier vermelden staan er in willekeurige volgorde. Het zijn stuk voor stuk eetgelegenheden waar we graag komen. Afhankelijk van sfeer, reden en budget kiezen we voor de een of de ander op dat moment.

Príncipe do Alva – Coja

Voorheen het geweldige restaurant in Cepos. Nu terug te vinden in een steil straatje pal boven de Rio Alva.

Dit restaurant is in Coja op slechts 15 minuten rijden van onze Bed and Breakfast. Twee Portugese broers zijn de eigenaren. Zij hebben een jarenlange ervaring in de horeca opgedaan in Engeland. Dit is in alles terug te vinden. De aankleding is gezellig en intiem. Het eten is van uitstekende kwaliteit en uniek. Er is veel aandacht besteed aan details.

Wat zijn de aanraders? Als hoofdgerecht Naco de Pedras en als desert met stip op 1: cheesecake!

Prijsklasse: de prijzen hier liggen iets hoger dan gemiddeld. Wij betalen met 2 personen voor diverse kleine hapjes vooraf, hoofdgerecht, nagerecht en drankjes ca. € 45,00

Gota d’Aqua – Secarias

In Mouronho, net over de Rio Alva, ligt Gota d’Aqua. In onze beginjaren kwamen wij hier veel. De reden dat wij er nu minder komen is niet omdat het eten minder is geworden. Echter wel omdat de openingstijden beperkter zijn geworden. Aanrader hier is de chafana. Een typisch Portugees gerecht van gestoofd schapenvlees. Mensen uit de omgeving komen speciaal hiervoor naar dit restaurant. Prijsklasse ligt hier voor 2 personen rond de € 35,00.

restaurants omgeving Casa Traca Arganil Centraal Portugal
restaurant omgeving Casa Traca Arganil Centraal Portugal

Sombrinha – Restaurante & Petiscos

Ook aan de Rio Alva, een belangrijke rivier in dit deel van Centraal Portugal én aan één van onze favoriete praia fluvials is Sombrinha te vinden. Dit restaurant is geopend in juli 2019. De ligging is mooi echter ook hier geldt dat de openingstijden niet helemaal helder zijn. Hier hebben wij geen echte aanrader hoewel de sangria er heerlijk was. Prijsklasse is gelijk aan de overbuurvrouw: € 35,00 . Leuk detail: tijdens onze huizenjacht op zoek naar Casa Traca hebben we ook hier gekeken. Dit pand niet gekocht omdat de voeten teveel de Rio Alva aanraakte. Een goede beslissing geweest.

Azzurro – de italiaan van Arganil

Toch ook wel één van onze favoriete tentjes om even een hapje te gaan eten ’s avonds. Mamma staat in de keuken, Pappa achter de bar en zoon en dochter Nancy in de bediening. Deze internationale familie, ze hebben ook in Duitsland gewoond, verzorgen prima Italiaanse maaltijden. Natuurlijk de alom bekende pizza’s maar zoals gezegd ben ik niet echt van de pizza en kies daar vaak voor een pasta of een salade. Prijsklasse: voor gemiddeld € 25,00 voor 2 personen eet je hier prima, inclusief drankjes, koffie en nagerecht/voorgerecht.

14-05-2022: Helaas deze italiaan heeft de corona crisis niet overleefd. Echter in het centrum van Arganil zit ook een goede italiaan in de hoofdstraat.

‘Restaurants’ in Tábua

Iets verder weg, een klein half uurtje rijden maar zeker de moeite waard zijn de kippetjesmarkt en Papa Secco in Tábua. Over de kippetjesmarkt heb ik al vaker geschreven. Uitsluitend op zondag tijdens de lunch. Aan lange tafels met alle nationaliteiten door elkaar en veel lokale bewoners. De dish bestaat uitsluitend uit gegrilde kip, sla en patat. Voor de betere pizza ga je naar Papa Secco. Aan de buitenkant een niet te fraai pand, trouwens binnen is het ook niet echt sfeervol maar de keuken is voortreffelijk. Als het druk is kan het zijn dat je lang op je pizza moet wachten. Als niet pizza liefhebber raad ik de chocolade banaan pizza aan!

Tot slot nog wat restaurants

  • Impala in Sarzedo: een onvervalste echte Portugese eetgelegenheid. Grote zaal met TL verlichting en vreselijke schilderijen. Echter de bediening is goed en vriendelijk. Altijd een praatje en even gedag komen zeggen. Het eten is goed hoewel de kaart al jaren hetzelfde is. Een naco de novilho met extra veel knoflook is hier een aanrader.
  • Grelha de misturas in Arganil: één van de betere restaurants in Arganil welke onlangs geheel in een nieuw jasje gestoken is. Je kan ook buiten eten op een klein terrasje. De aanrader als je van inktvis houdt tenminste: polvo a lagareiro
  • Bij onze ‘vriend’: Helaas heb ik geen idee hoe dit kroegje waar je heerlijke prato do dia kan eten heet. Het bevindt zich in de straat van het gemeentehuis naar de kerk aan de rechterkant. Er zit er maar één aan die kant. Je kan ook binnen aan de bar eten maar dat raad ik je niet aan. Buiten zijn genoeg tafeltjes maar je moet wel voor 13.00 uur komen. Het is gauw vol. Een prato do dia kost hier € 6,50 compleet. Dus soep, hoofdgerecht, nagerecht, drankje en koffie.
  • Kebab: In het centrum van Arganil, naast de Segurança Social, zit een geweldige kebab zaak. Je kan hier binnen of buiten kebab of een kebab schotel eten maar je kan ook een take-away nemen. Ze hebben diverse soorten kebab en de kwaliteit is uitstekend. Vriendelijke bediening en gezellig tentje. 

Restaurants in Arganil, centraal Portugal

Ik heb jullie 10 tips beloofd. Nummer 10 is variabel en vertellen we als tip van de dag als je bij onze bed and breakfast in Arganil bent. Voor ons staat met stip op nummer 1 Príncipe do Alva in Coja aan de Rio Alva. Wij proberen er zelf zo vaak mogelijk naar toe te gaan.