Porto

Porto is na Lissabon de populairste bestemming voor een stedentrip in Portugal. Volgens sommigen is deze stad zelfs veel mooier en authentieker dan het zuidelijk gelegen Lissabon. Porto staat voornamelijk bekend om zijn porthuizen en om de historische wijk Ribeira. Ironisch genoeg liggen de meeste porthuizen niet in Porto, maar in Gaia dat aan de andere zijde van de Duoro ligt. Toch zijn er in Porto meer dan genoeg bezienswaardigheden te vinden. Niet voor niets is het gehele oude centrum met enkele oude historische gebouwen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.

Wat opvalt als je door Porto loopt is dat de stad een grote opknapbeurt ondergaat. Overal in de stad zie je kranen staan en huizen in de steigers. Dit is al zo sinds 1996 toen de stad op de Werelderfgoedlijst werd gezet. Door de financiële injectie die hiermee gepaard ging kon de stad zijn oude grandeur terugkrijgen.
Toch verliest de stad niets van zijn oude en gezellige charme, ondanks dat hij er steeds beter uit gaat zien. Dit komt voornamelijk doordat de oorspronkelijke bewoners in de oude wijken in het centrum blijven wonen.

De Ribeira bestaat hoofdzakelijk uit kleine smalle steegjes en straatjes die soms heel steil kunnen zijn. Daarnaast zijn er ook overal trappen te vinden om het behoorlijke hoogteverschil tussen de verschillende delen van de stad op te vangen.

porto-bezoeken-vanuit-casa-traca-12 porto-bezoeken-vanuit-casa-traca-13 porto-bezoeken-vanuit-casa-traca-1

Vila Nova de Gaia

Gaia, of Vila Nova de Gaia zoals de stad officieel heet ligt recht tegenover Porto op de zuidelijke over van de Duoro. Zij is veel minder bekend dan Porto en dat is op zich best vreemd, aangezien zo goed als alle porthuizen in hier liggen. Veel toeristen die de stad bezoeken weten namelijk niet dat Porto ophoudt bij de Duoro en dat aan de overzijde van de rivier Gaia begint. Porto was altijd groter dan Vila Nova de G, maar door de hoge huizenprijzen in Porto is Gaia de laatste tien jaar in sneltreinvaart groter geworden dan Porto. Gaia is hierdoor zelfs de grootste gemeente in het noorden van Portugal geworden.

Maar zoals al gezegd is Gaia vooral bekend om zijn porthuizen. Deze bevinden zich hoofdzakelijk langs de rivier de Duoro. Tijdens de zomermaanden is de kade van de Duoro gevuld met gezellige terrassen. Een leuke manier om in Porto van de bovenstad naar de benedenstad te reizen is met de Teleférico de Gaia.

porto-bezoeken-vanuit-casa-traca-2 porto-bezoeken-vanuit-casa-traca-4 porto-bezoeken-vanuit-casa-traca-3

Strand

Porto staat voornamelijk bekend om zijn portwijnen, zijn schitterende historische binnenstad en de uitstekende Portugese keuken. Wat veel mensen niet weten is dat er ook enkele prachtige stranden te vinden. Zowel ten noorden als ten zuiden van de monding van de Duoro liggen enkele mooie uitgestrekte stranden. Je kunt natuurlijk met het openbaarvervoer richting het strand gaan, maar leuker is het om op de fiets de Douro te volgen totdat je bij het strand aankomt.

De mooiste en bekendste stranden van Porto zijn Praia da Forno, Praia de Nossa Senhora da Guia het Praia Lavadores en het Vila do Condo.
De stranden zijn niet alleen tijdens de zomermaanden populair, ook in de winter zijn de stranden van Porto de perfecte plaats voor een schitterende zonsondergang of voor een mooie lange wandeling.

porto-bezoeken-vanuit-casa-traca-5 porto-bezoeken-vanuit-casa-traca-6 porto-bezoeken-vanuit-casa-traca-7

Geschiedenis

De geschiedenis van Porto begint in de vierde eeuw na Christus, nadat de Romeinen het grootste deel van het Iberisch schiereiland hadden veroverd. Toch zijn er ook tekenen gevonden dat de omgeving rondom Porto al eerder bewoond werd. Ten tijde van de Romeinse overheersing groeide Porto uit tot een belangrijke havenstad aan de Douro en de Atlantische Oceaan. Nog steeds zijn er in de stad tekenen te vinden van de Romeinse overheersing. De oude stadsmuur is er misschien wel de belangrijkste herinnering aan deze tijd. Van de dertiende tot de vijftiende eeuw kende de stad een grote economische bloei. Dit had te maken met de ontwikkeling van de haven en de contacten die Porto onderhield met onder andere Antwerpen, Barcelona en Londen.

In deze periode werd ook Hendrik de Zeevaarder geboren in Porto. Hij was één van de zonen van de toenmalige koning die bekend stond om zijn ontdekkingsdrift. Niet dat hij zelf op pad ging, maar hij financierde een aantal van de reizen die van Portugal één van de welvarendste landen ter wereld maakte. Al deze oude welvaart is nog steeds goed zichtbaar in de stad, al moet je er soms wel goed naar zoeken.

porto-bezoeken-vanuit-casa-traca-8 porto-bezoeken-vanuit-casa-traca-9 porto-bezoeken-vanuit-casa-traca-10

Top 10 bezienswaardigheden van Porto

1)   Vila Nova de Gaia 

Deze kustplaats tegenover de stad is verantwoordelijk voor de wereldwijde levering van de beroemde Portwijnen. Al sinds de 17e eeuw wordt dit lekkernij gemaakt in de stad Porto. De kloosterkerk Serra do Pilar uit de 16e eeuw biedt je een schitterend uitzicht over de stad Porto en de rivier de Douro. In de kelder van deze kloosterkerk zijn verschillende soorten port te proeven. De meest bekende port is die van Sandeman, welke is opgericht in 1790. www.steden.net/portugal/porto/vila-nova-de-gaia 

2)   Ribeira (oude centrum)

De oudste wijk is Ribeira, die aan de rivier de Douro ligt. Vele portboten meren hier in de haven aan, om vervolgens naar Vila Nova te gaan. De gevels van de huizen aan de kade leveren een mooi plaatje op. De smalle straten, steegjes en locale markten geven je het gevoel dat de tijd hier heeft stil gestaan.
www.steden.net/portugal/porto/ribeira/ 

3)   Torre dos Clérigos

De bekende toren van Porto is de Torre dos Clérigos. De toren hoort bij Igreja dos Clérgos kerk. Omdat de belangrijke toren vanuit heel Porto is te zien, staat het symbool voor deze stad. Vanaf 1754 tot 1763 is er gewerkt om deze 76 meter hoge toren te maken zoals hij nu is. De kerk en toren zijn in barokke stijl gebouwd. Met een klim van zo’n 225 stappen word je beloond met een spectaculair uitzicht over de stad Porto.
www.steden.net/portugal/porto/torre-dos-clerigos 

4)   Jardins do Palácio de Cristal 

Het groene hart van Porto is het prachtige park Jardins do Palácio de Cristal’. In het park staat een bijzonder vormgegeven ‘Crystal Palace’. Dit koepelvormig paleis bestaat voornamelijk uit glas en ijzer. Er worden veelal concerten en sportevenementen gehouden. Verder vind je in het park een romantisch museum, bibliotheek, restaurant en een fraai meer. 

5)   Maria Pia-brug

Inmiddels is de Maria Pia-brug tussen Porto en Vila Nova de G niet meer in gebruik. De spoorbrug, vernoemd naar de Portugese koningin Maria Pia, is vroeger vooral gebruikt om Port per trein te vervoeren. Het was tevens het eerste ontwerp van Gustav Eiffel. Sinds 1991 is de brug vervangen door de São João brug. Met een boottocht zijn de bruggen nog beter te bewonderen. Het uitzicht op Porto is vanaf het water schitterend te zien.
www.steden.net/portugal/porto/maria-pia-brug 

6)   Casa de Música

Het bijzondere gebouw ‘Casa de Música’ in Porto is nogal een verschijning. De Nederlandse architect Rem Koolhaas is verantwoordelijk voor dit icoon van de stad. De vormgeving is futuristisch, modern, strak en staat bovendien op een super lokatie. Ook binnen weet je niet wat je ziet. Over elk detail is goed nagedacht. Tegenover de grote rotonde ‘Rotunda da Boavista’ staat dit concertgebouw wat ongeveer 100 miljoen euro heeft gekost.  www.casadamusica.com 

7)   Kathedraal Sé

De grote kathedraal Sé vind je aan de Terreiro da Sé. Het behoort tot één van de oudste monumenten. De kathedraal heeft twee torens met daarop een koepel. Door de jaren heen zijn er veel bouwstijlen toegevoegd, waaronder ook het interieur. Naast de kathedraal ligt een klooster wat zeker een bezoekje waard is. Doordat deze kathedraal op een heuvel ligt, heb je een mooi uitzicht over de oude historische wijk Ribeira 

8)   Serralves

Het museum voor moderne kunst ligt in een schitterend park ‘Parque de Serralves’ vlakbij het centrum. Op het landgoed van ongeveer 18 hectare zijn fraai aangelegde tuinen en verschillende sculpturen te zien. Het Serralves Museum heeft veel tijdelijke nationale en internationale tentoonstellingen. 

9)   Casa de Chá da Boa Nova Leça da Palmeira

Een restaurant op een wel zeer bijzondere lokatie is ‘Casa de Chá da Boa Nova’. Vertaald betekend het ‘theehuis van het goede nieuws’. Wie van bijzondere architectuur en een mooi uitzicht houdt, moet hier in het restaurant gaan eten. De architect Alvaro Siza Vieira heeft dit bijzondere bouwwerk ontworpen bovenop de kliffen van Leça da Palmeira. Naast Casa de Chá da Boa Nova is een vuurtoren en kapel. 

10)   Livrario Lello & Irmão

Bibliotheek Chardron ofwel Livrario Lello & Irmão is een zeer bekende historische en artistieke boekhandel van de stad. Het mag volgens verschillende bronnen zelf één van de mooiste boekhandels ter wereld genoemd worden. De indrukwekkende trappen zijn gewoon als kunst te bewonderen. De warme uitstraling die het hout, de rode treden en alle boeken geven kom je zelden tegen in een boekhandel van dit formaat. Het geheel doet erg koninklijk aan.