Op onze berg Monte Alto

Kleine berg, grote legende.

De legende van de Capela gaat dat er een standbeeld van Maria gevonden werd op deze berg. Echter omdat er geen rotsen beschikbaar waren op de berg en de berg erg steil is, was het moeilijk er een heiligdom te bouwen. Daarom werd besloten om het beeld mee te nemen naar een andere locatie terwijl het heiligdom zou worden gebouwd. Alwaar zij in een kleine houten kapel werd geplaatst om het te beschermen. Echter het beeld “vluchtte” terug naar haar oorspronkelijke plaats. Hierop kwam de lokale bevolking  samen en bouwde een kerk voor het standbeeld. De kerk, Capela de Nossa Senhora do Mont’Alto, ligt op 615 meter boven de zeespiegel met een adembenemend uitzicht over de valleien en bergen.

De eerste constructie dateert uit 1521 en het huidige gebouw van 1796. Binnenin zijn tal van bezienswaardigheden, zoals het houtsnijwerk uit de 18e eeuw, de altaarstenen van het hoogaltaar, uit 1680, het kalkstenen beeld van de heilige Lucia uit de 15e eeuw en het houten beeld van de Heilige Anna uit de 18e eeuw. Op deze plek wordt elke jaar op 15 augustus, Hemelvaart van de Maagd Maria in de hemel, gevierd. Onderweg tijdens de klim naar het heiligdom, zijn er twee kapellen. Waarvan de eerste is gewijd aan de Heer da Leihara, heer van de helling (sec. XIII), Capela do Senhor da Leidara en de tweede aan Capela do Senhor do Agonia..

“Onze” berg is echter niet alleen bekend vanwege haar mooie Capela maar ook vanwege het rally rijden en de jaarlijkse ‘zeepkisten’ racen bergafwaarts. De auto- en motorrally’s vinden plaats in en rond Arganil, Tabua en Coja. Hier komen jaarlijks veel mensen op af en is een ware happening.