Onze B&B samen met de Capela op de Mont’Alto

De Mont’Alto is een bergketen binnen de Serra da Açor. Hoewel niet overdreven hoog, ca 460 meter, heeft de berg wel een bijzonder verhaal. Een legende over de kapel die boven op de top van de berg staat. Het plaatsje Valbona ligt aan de voet van deze berg op ca 250 meter hoogte. Bed and Breakfast Casa Traca is dan weer het laatste en daarmee het hoogst gelegen huis van het dorp. Vanaf de B&B rij je met de auto in enkele minuten naar de top van de berg.

Echter mooier en veel bevredigender is een wandeling omhoog. De wandeling duurt ca. 45 minuten in een normaal wandeltempo. Eenmaal boven aangekomen wordt je beloond met een spectaculair uitzicht ver voorbij Arganil en de bergen richting Goís en Coja. Ben je een fervent geocacher dan is dit ook een mooie plek om te bezoeken………….

Een rondje Mont’Alto wandelen

Wij raden onze gasten vaak aan om via de ‘gebaande’ weg omhoog te wandelen naar de kapel. Na genoten te hebben van de mooie plek en het uitzicht via het bos naar beneden te wandelen. U passeert dan vele romeinse trappen en komt door het bos weer terug naar onze B&B.

Kleine berg, grote legende.

De legende van de Capela gaat dat er een standbeeld van Maria gevonden werd op deze berg. Echter omdat er geen rotsen beschikbaar waren op de berg en de berg erg steil is, was het moeilijk er een heiligdom te bouwen. Daarom werd besloten om het beeld mee te nemen naar een andere locatie terwijl het heiligdom zou worden gebouwd. Alwaar zij in een kleine houten kapel werd geplaatst om het te beschermen. Echter het beeld “vluchtte” terug naar haar oorspronkelijke plaats. Hierop kwam de lokale bevolking  samen en bouwde een kerk voor het standbeeld. De kerk, Capela de Nossa Senhora do Mont’Alto, ligt op 615 meter boven de zeespiegel met een adembenemend uitzicht over de valleien en bergen.

De eerste constructie dateert uit 1521 en het huidige gebouw van 1796. Binnenin zijn tal van bezienswaardigheden, zoals het houtsnijwerk uit de 18e eeuw, de altaarstenen van het hoogaltaar, uit 1680, het kalkstenen beeld van de heilige Lucia uit de 15e eeuw en het houten beeld van de Heilige Anna uit de 18e eeuw. Op deze plek wordt elke jaar op 15 augustus, Hemelvaart van de Maagd Maria in de hemel, gevierd. Onderweg tijdens de klim naar het heiligdom, zijn er twee kapellen. Waarvan de eerste is gewijd aan de Heer da Leihara, heer van de helling (sec. XIII), Capela do Senhor da Leidara en de tweede aan Capela do Senhor do Agonia..

“Onze” berg Mont’Alto is echter niet alleen bekend vanwege haar mooie Capela maar ook vanwege het rally rijden en de jaarlijkse ‘zeepkisten’ racen bergafwaarts. De auto- en motorrally’s vinden plaats in en rond Arganil, Tabua en Coja. Hier komen jaarlijks veel mensen op af en is een ware happening.