16 maanden Portugal, 14 maanden B&B Casa Traca

Een terugblik, het heden en de toekomst

Alweer 16 maanden wonen we in Portugal, Valbona en wat is er veel gebeurd en wat staat er nog veel op het programma.

Als mensen vragen waarom Portugal dan is mijn standaard antwoord omdat dit in het midden ligt tussen Turkije en Suriname. Jullie kunnen je de verbaasde blikken natuurlijk wel voorstellen maar zo is het wel. Turkije, de binnenlanden en Istanbul zoals ik dat goed ken met de gemoedelijke sfeer, de authentieke dorpjes, de hulpvaardigheid. Dit gecombineerd met de kalm-aan houding uit Suriname, de doe-maar-gewoon mentaliteit. Als je dan binnen redelijke afstand van Nederland wilt blijven, met goede verbindingen, lekker weer, mooie en indrukwekkende natuur en ook nog de eerder genoemde elementen dan kom je al gauw uit in Portugal.

Nog specifieker in centraal Portugal, bij het binnenrijden enkele jaren geleden van dit gebied voelde het direct als thuiskomen. Dit was wat ik voor ogen had, hier wilde ik wel wonen en werken. Nou ja werken maar dan kom ik zo op terug. Natuurlijk zijn er ook nadelen zoals de lage lonen, voor toeristen trouwens heel prettig want daarom zijn de prijzen overal zo laag. Dit bevordert dan wel weer het toerisme wat de bevolking weer ten goede kan komen. Centraal Portugal, provincie Coimbra, regio Arganil, gehucht Valbona (3km van Arganil), daar zijn we uiteindelijk terecht gekomen. In een super strak Engels wit huis wat inmiddels een complete metamorfose heeft ondergaan en nu een waar Portugees paradijsje aan het worden is. Kijk voor foto’s vooral eens op onze facebookpagina of google+ pagina maar ook hier op de website.

Bed and Breakfast Casa Traca nu

Bed and Breakfast Casa Traca, 27592/AL, is een oase van rust in centraal Portugal. Kleinschalig, informeel en gezellig. Het grootste compliment is als gasten zich zo thuis voelen dat zij de ontbijtboel naar de keuken komen brengen en willen helpen met de afwas. Als gastvrouw probeer ik aanwezig te zijn zonder aanwezig te zijn. Ik vind het heerlijk om dit paradijs met gasten te delen, niet alleen de B&B zelf maar ook de omgeving. Mensen te laten zien en informeren over de vele bezienswaardigheden en de prachtige natuur. Het is hier zo mooi en indrukwekkend, ongerept en puur.

De rivieren met de vele rivierstrandjes, de watervallen, de bergen met de leistenen rotspartijen, de schilderachtige authentieke dorpjes, de dorpscafétjes, de dorpsfeesten, de bevolking. Natuurlijk weet je dat je naar een land verhuisd waar bosbranden door de droogte een op de loer liggend gevaar zijn, dat zal de afgelopen weken ook niemand ontgaan zijn. Ik heb ook de vraag gekregen of dat voor mij reden is om Portugal te verlaten. Nee natuurlijk niet.

Waarom? Ben ik elders veiliger? Kan mij elders op de wereld niet iets overkomen: een verkeersongeluk, een andere natuurramp of gewoon een simpel huishoudelijk ongeval? Ik ben in Portugal net zo (on)veilig als waar dan ook ter wereld en dat gegeven te hebben vastgesteld blijf ik wonen in Portugal. Wonen en werken in Valbona is vooral Genieten met een hoofdletter G!

Ook heb ik de vraag gekregen, ook via de media, hoe kan men de brandweer, de mensen en Portugal helpen de recente gebeurtenissen van de bosbranden te boven te komen. Ik vond dit best lastig: ik ben hier een nieuwkomer moet zelf nog veel ontdekken en ervaren. Tot ik een stukje tegenkwam van een collega-accommodatie die zei “mensen hebben jullie nog geen vakantie geboekt, kom dan naar Portugal” . Hiermee wordt het toerisme gesteund en daarmee de economie en de plaatselijke bevolking, wil je meer dan doen? Ga dan eens in je vakantie naar de plaatselijke bombeiros, de brandweer, en doneer een eenmalige bijdrage. Ze zijn er blij mee en kunnen het goed gebruiken.

En verder?

De toekomst? Zolang mogelijk blijven wonen in Valbona en daar een heerlijke kalm-aan, informele Bed and Breakfast aanbieden aan mensen die geïnteresseerd zijn in het ‘andere’ Portugal. De deuren van Casa Traca staan wagenwijd voor u open om dit genieten te delen met u. Het genieten van het land, de cultuur, de natuur, de sfeer maar ook van ons paradijs in dit heerlijke land.

En voor u als onze gast? Kom en ontdek dit geweldige deel van Portugal. Laat u verwennen met een heerlijk uitgebreid ontbijt met een ei van de eigen scharrelkippen, fruit uit eigen tuin gedurende de hele dag gratis (zelf) te plukken. Heerlijke relaxplekjes overal in de tuin, genieten van de vogels en het uitzicht. Uitstapjes maken in de omgeving, veel informatie is aanwezig en ligt ter inzage. Ook is mogelijk om onder begeleiding van een ervaren gids de omgeving te verkennen per voet. Deze wandelingen vinden plaats in de directe omgeving maar ook iets verder weg zodat u de grote diversiteit in de natuur ervaart. Dit seizoen zijn we ook begonnen met het aanbieden van Portugese les voor beginners/vakantie-Portugees. De lessen worden gegeven door een enthousiaste docente vanuit het Nederlands/Vlaams en geheel afgestemd op uw wensen.

Casa Traca Jose van der Zwan e1498568421696

Uw gastvrouw bij Bed and Breakfast Casa Traca

Voor informatie en boeken kunt u contact opnemen met

Bed and Breakfast Casa Traca

Sitio Rossio Habt

3300-124 Valbona, Arganil

Portugal

+351 235 010 057

+351 967 479 752 (sms en whatsapp)

Email: casatraca@hotmail.com

https://plus.google.com/101634345943717628385

https://www.facebook.com/casatraca/

https://casatraca.com