Graan en brood

Toen wij, mijn vriendin en ik, aan ons uitstapje begonnen wisten wij nog niet dat onze dag uit graan en brood zou bestaan. Er was ons geadviseerd naar het verlaten dorp te gaan en vervolgens naar het elektriciteitsmuseum in Seia. Dit pakte anders uit onderweg. Het werd graan en brood!

palheiros de Fiais de beira 6

Palheiros de Fiais de beira

We begonnen onze dag van graan en brood bij het graan. Het verlaten dorp zoals ons verteld was. Ik ervaar graag altijd eerst de omgeving en ga graag ‘blank’ ergens kijken en ervaren zo ook hier. Het dorp zag er inderdaad erg verlaten uit. Wel zeiden wij tegen elkaar het lijken wel schuren en opslagplaatsen. Een grote hoeveelheid kleine gebouwen met houten deuren en dakpannen daken. Gebouwd van leisteen en graniet. Hét gesteente van de regio de Beira in Centraal Portugal. Daar waar je in Arganil, Centraal Portugal, met name leisteen aantreft zie je al iets noordelijker ook veel graniet.

Het geheel was omgeven door een grote oude stadsmuur met poort en mooi poortwachtershuis. Wij waren derhalve overtuigd van ‘het verlaten dorp’. Hoewel ons nog niet duidelijk was waarom het dorp dan verlaten was. Dit werd pas ’s avonds bij thuiskomst duidelijk: het is een niet meer in gebruik zijnde verzamelplaats voor de opslag van granen en mais. Eigenlijk valt er weinig meer over te vertellen behalve dat het bij Ervedal, Oliveira do Hospital te vinden is.

Wandelen tussen graan en brood

In Palheiros de Fiais da Beira kan je wel lekker wandelen tussen de oude graanschuren. Je hebt een magnifiek uitzicht alle kanten op: je kijkt op de Serra da Estrela aan de ene kant en de Serra do Caramulo aan de andere kant. Achter je zie je nog de Serra do Açor, een unieke plek derhalve.

Aan de overkant is het oude poortwachtershuis of opzichtershuis. Hier vind je onder andere een replica van een graanschuur, een waterput en de oude muur met poort. Zeker de moeite waard om naar toe te wandelen.

TIP: neem een flesje water mee.

Graan en brood palheiros de Fiais de beira
Graan en brood palheiros de Fiais de beira
Graan en brood palheiros de Fiais de beira
Graan en brood Museu do pao

Museu do Pão

Onze graan en brood dag bracht ons verder naar Seia. Eigenlijk wisten we toen nog niet eens dag het een echte graan en brood dag zou worden. We hadden immers de tip gekregen voor het elektriciteitsmuseum met het bijbehorende restaurant.

Echter onderweg richting Seia besloten we dat elektriciteit niets voor ons is. Dat is een mannending toch? Wij gingen voor het voedsel: brood. Bleek dus ook perfect achteraf in het thema “Graan en Brood” te passen. In Seia heb je ook het Museu do Pão of te wel het broodmuseum. Nu gingen we niet zozeer voor het museum als wel voor het bijbehorende restaurant.

Het museu do Pão

Het museum van het brood op zichzelf is ook zeker wel de moeite waard. Je moet wel toegang betalen. Het museum bestaat uit 3 kleine verdiepingen. Op de beneden verdieping vind je alles over graan en brood en alles daar tussenin. Granen, mais en andere ingrediënten die ons dagelijkse brood vormen. Het proces, de benodigdheden, de rituelen en wat er nog meer over graan en brood te vertellen is.

Op de middelste verdieping is de complete 350-jarige broodgeschiedenis van Portugal te vinden. Leuk om doorheen te lopen en te bekijken. Tot slot op de bovenste verdieping is een koffieshop met een prachtig uitzicht en brood-kunst. Kunst die draait om brood, waarin brood de hoofdrol speelt. Je vindt er ook alle soorten brood per regio gesorteerd uit Portugal. Onze eigen Beira komt er maar bekaaid vanaf……..

Graan en brood Museu do pao
Graan en brood Museu do pao
Graan en brood Museu do pao

Graan en brood dag tot slot

Natuurlijk moesten we onze graan en brood dag in stijl afsluiten bij het Museu do Pão restaurant. Dit is beslist een aanrader! Verwacht hier geen brood trouwens maar een goede culinaire keuken. Naar mijn mening behorend tot de betere restaurants in de weide omgeving. Het trouwens vanuit Seia ook heel makkelijk nog even de Serra da Estrela inrijden.

Ook voor als de kinderen mee zijn is het museu do Pão leuk: er is een aparte kinderafdeling met marionetten die het hele verhaal van graan en brood uitbeelden.