Canas de Senhorim

Karakteristieke straatjes

Vlakbij Nelas ligt het kleine plaatsje Canas de Senhorim. Op ongeveer 45 minuten rijden vanaf B&B Casa Traca nog prima te doen. Ik was daar al een keer geweest om het carnaval bij te wonen wat daar groots gevierd wordt. Echter toen had mijn vriendin zich een dagje vergist. Hierdoor wel een paar mooie geocache plekjes ontdekt.

Canas de Senhorim

De kerk en het klooster

Canas de Senhorim

Ook afgelopen zaterdag, eind september, togen wij weer naar dit plaatsje. Vol goede moed want nu hadden we de tijden goed bekeken. Doel waren de jaarlijkse ridderfeesten. In Portugal is het traditie dat er in alle plaatsen, groot en klein, door het zomerseizoen heen allerlei feesten en markten zijn. Soms zijn deze wat klein en enigszins kneuterig maar altijd gezellig. Echter sommige feesten springen eruit zoals de jaarmarkt in Arganil begin september maar dus ook de evenementen in Canas de Senhorim.

Het ridderfeest

Dit 2 dagen durende evenement is het leukste op de zaterdag. Wij zijn in de avond gegaan en hebben wel de paarden gemist maar dat was dan ook het enige. Het hele centrum van het dorp is in ridderstijl ingericht. Kale muren in het stadje zijn bedekt met riet, er is een openluchtkapel ingericht in een ruïne en er lopen talloze ridders en jonkvrouwen rond. Natuurlijk ook het gewone volk uit die tijden. Je kan heerlijk eten aan boerentafels waar je wijn drinkt uit een kom. Er zijn diverse optredens van muziek en dans tot acrobatiek. Ook loopt er een ganzenhoeder rond en een man met een roofvogel.

Er is een uitgebreide tradionele markt waar je veel natuurlijke producten en eigen gemaakte huisvlijt vindt. Kramen met kaas, worsten, taarten, kleden, keramiek, sieraden en nog veel meer. Tussen de warenkramen in staan ook kraampjes waar je crêpes, broodjes en nog meer lekkers kan kopen. Natuurlijk gemaakt op open vuren in traditionele stijl. Oh en in de farmacia (apothekerskraam) koop je geen medicijnen maar bier!