Rondje Viseu, een rondje cultuur, shoppen en sightseeing

Dagje Viseu

Eens in de zoveel tijd ga ik zelf ook eens een dagje op stap met een vriendin. Lekker shoppen en ook wat cultuur snuiven alsook sightseeing. Zo gingen we dan ook gisteren vol goede moed op stap en Viseu was de uitverkorene. Viseu is de geboortestad van Vasco Fernandes en een bolwerk van heilige kunst en religieuse architectuur. Ik ben daar al vaker geweest maar niet zo vaak. Het is iets verder dan Coimbra. Derhalve zijn wij voor onze grote inkopen en de bouwmarkten en dergelijke meer op Coimbra dan op Viseu georiënteerd. Nu rijden wij altijd over de IC6 en de IP3 naar Coimbra. Laat de IP3 nu van Coimbra naar Viseu lopen. Hoe moeilijk moet het dan zijn om rechtsaf te slaan in plaats van linksaf.

Op weg naar ViseuNu ik kan jullie vertellen: best moeilijk! Het leuke is echter wel dat je via geweldige weggetjes door leuke authentieke Portugese plaatsjes komt. Prachtige vergezichten, smalle keien straatjes met huizen (deels) opgetrokken uit graniet gesteente. Robuust. Schattige kleine kerkjes waar je maar net om heen kan sturen in de smalle straatjes. Zo zijn we al toerend op weg naar Viseu door de meest leuke plaatsjes gekomen.

 

Viseu onderweg Aangekomen op bestemming

Uiteindelijk dan toch de stad bereikt. Omdat we nu van een geheel andere kant aankwamen reden we direct op Palacío do Gelo af. Dit is een behoorlijk groot overdekt winkelcentrum met mijn favoriete kledingmerk: Desigual! Echter het was heerlijk weer: warm en zonnig dus een paar kilometer doorgereden tot het oude stadcentrum. Daar kan je perfect en voor weinig geld parkeren bij de Mercado Municipal. Dit is makkelijk te vinden: volg de bordjes centrum. Je komt dan langs de camara (het gemeentehuis) en volgt de weg. Bij het eerste stoplicht ga je linksaf (bij het hoge gebouw van de Segurança Social) en daar zie je de ingang van het parkeerterrein.

Aangezien onze inwendige mens aangaf dat wij aan een prato do dia toewaren op zoek gegaan naar Pateo. We hadden deze tip gekregen dat je hier leuk en lekker kon eten. Restaurant Pateo ligt midden in het oude stadscentrum en heeft een gezellige binnentuin waar je kan eten. De setting was zeker leuk en het eten was prima voor een prato do dia.

Helaas liet het weer ons daarna wat in de steek en van warm en zonnig gingen we naar onweer en vooral veel regen. Tussen de hoosbuien door hebben we nog wat winkels en sightseeing gedaan. Natuurlijk in een pastelaria, waar ik mijn Viseu promotiemateriaal ben vergeten, nog een bica gedronken met lekkere koek erbij. Uiteindelijk toch maar besloten om naar het overdekte winkelwalhalla te gaan. ‘S winters is hier een ijsbaan maar nu zijn er fonteinen en waterpartijen beneden. Ook vind je hier speeltoestellen en biljarttafels en meer. Drie rijen dik winkelplezier en zoals op veel van dergelijke plekken bovenin de eetgelegenheden.

Weer naar huis

Al met al dus goed voor een dagje cultuur en shoppen. Terug toch maar de geijkte weg genomen. Rijdt in het donker toch iets prettiger terug. Vanuit Casa Traca is het ook prima te doen en als je niet zoals wij helemaal binnendoor rijdt ben je er in een uurtje.