We hebben onze ’traditie’ weer opgepakt en zijn weer een middagje op stap gegaan. Vrienden hadden ons verteld over een prachtig praia fluvial vlakbij Santa Comba Dão: Senhora da Ribeira!

Senhora da Ribeira

De capela da Senhora da Ribeira is gebouwd in de 18e eeuw en is nooit een groot en indrukwekkende kapel geweest. Het was altijd de kapel van het plaatsje Parada. Echter in de jaren zeventig van de vorige eeuw is er een grote stuwdam in Rio do Mondego gebouwd. Elke winter zet men deze open om al het smeltwater doorgang te verlenen. Dit ging ten koste van de kapel die in de winter bijna geheel onder water verdwijnt. Gelukkig hebben de inwoners van Parada nog steeds hun kapel. Er is meer landinwaarts een exacte replica gebouwd.

Senhora da Ribeira capela Rio do Mondego centraal portugal Senhora da ribeira jachthaven praia fluvial centraal portugal

Bed and Breakfast Arganil Centraal Portugal

Rio Criz – Rio Dão – Rio do Mondego

Praia fluvial Senhora da Ribeira is niet zomaar daar ontstaan. Het is een groot meer of eigenlijk waterpartij doordat 3 rivieren samenkomen. Even boven Almacinha komen de rio Criz en de Rio Dão samen. Bij Travanca do Mondego ontmoeten zij dan de Rio do Mondego. De Rio do Mondego die op dat punt toch al heel grillig was met vele brede zijtakken.

Stuwdam Rio do Mondego

Centraal Portugal herbergt vele rivieren. Dichterbij Casa Traca vind je natuurlijk al de Rio Alva met haar vele praia fluvials. Sinds ca. 50 jaar vind je meerdere stuwdammen waarvan sommige behoorlijk indrukwekkend zijn. Barragem da Aguieira zal ik niet direct onder die noemer scharen maar groot is deze wel. Gezien de historie van de kapel ook leuk om dit in het rondje mee te nemen. Mocht je nu van geocachen houden dan kom je iets na de stuwdam en op weg naar praia fluvial Senhora da Ribeira een cache tegen. Cache nummer GC5672F ‘Vale d’Agueira’.

Rio's in Centraal Portugal bij praia fluvial senhora da ribeira naast de jachthaven nabij santa comba dao

Praia fluvial Senhora da Ribeira

Vervolgens kan je doorrijden naar het praia fluvial. Als je aankomt rijden wacht je een aangename verrassing. Het is namelijk veel meer dan slechts een praia fluvial. Er is een kleine jachthaven met een nautische centrum. Tevens is er ook een groot park en wandelgebied, welke in de winter en het voorjaar nog deels onder water liggen. Je bevind je op een schiereiland midden in de samenloop van deze rivieren. Je ziet heel goed als je een rondje loopt hoe de rivieren stromen en waar ze vandaan komen. Ook aan de inwendige mens is gedacht want er zijn meerdere restaurantjes en barretjes. Genoeg plekken om te zitten en anders kan je altijd in het gras gaan liggen. Ook hier is natuurlijk een cache te vinden: Senhora da Ribeira | GC1H3KF.

De ruïne van de kapel

Nu was ons doel om naar de oude kapel te rijden en dus langs de nieuwe kapel te komen. Echter door de wirwar van kleine straatjes eerder die dag waren we nu op onze hoede. Iets teveel zoals achteraf bleek: in Parada zijn we één straat te vroeg rechtsaf gegaan. Ook niet erg want dan kom je uit bij het Parque Merendas de Senhora da Ribiera. Een prachtige plek met een schitterend uitzicht over de Rio do Mondego. Samen met de Rio Alva voor mij toch wel de top twee rivieren van Centraal Portugal.

Capela Rio do Mondego Centraal Portugal Rio do Mondego Centraal Portugal

 

Aan de overkant van het park zie je de kapel liggen. Wij waren er eind mei en toen lag de kapel nog steeds halverwege in het water. Aan het einde van de zomer kan je er naar toe wandelen door recht over te steken. Er leidt ook als er nog voldoende water staat een mooi wandelpad naar de kapel toe. Ik geef toe dat ik deze slechts een gedeelte heb gelopen. Ik vermoed dat het een klein half uurtje wandelen is. Het blijft op ons lijstje staan……… of we nemen de volgende keer de volgende afslag. Wel zo makkelijk!

Rivierendag Centraal Portugal

Hierboven heb ik het uitgewerkt als dagtrip van bijna 100 kilometer en ruim 2 uur rijden. Je kan natuurlijk ook rechtstreeks naar deze praia fluvial rijden. Dit is ongeveer een half uur rijden. De ruínas de capela de Senhora da Ribeira liggen één afslag verder dan ons privé strandje waar wij al vele fijne uurtjes hebben doorgebracht. Dit is ongeveer 5 minuten langer rijden. Voor onze begrippen in Centraal Portugal dus prima te doen.

Senhora da Ribeira vergane glorie