Middag Santa Comba Dão

Gisteren, 27 oktober 2018, heerlijk middagje samen met een vriendin naar Santa Comba Dão getogen. Je wil even weg maar weet niet zo goed waar naar toe. Het één is te ver, het andere heb je geen zin in, het volgende ben je al zo vaak geweest. Uiteindelijk kom je dan tot de conclusie dat je een plaatsje wat niet eens zover weg ligt helemaal niet zo goed kent.

Santa Comba Dão

Op slechts 35 kilometer van B&B Casa Traca ligt via een prachtige binnendoor weg te bereiken, dit leuke plaatsje. Wij hebben ervoor gekozen om binnendoor over de N17, M525 over Covelo en klein stukje IP3 naar Santa Comba Dão te rijden. Een mooie en fijn bereidbare landelijke weg met veel vergezichten. Bij Ázere steek je dan de Rio do Mondego over waar je nog net kan zien, zowel links als rechts, hoe breed deze rivier kan zijn.

Nu was er redelijk laag water zo na de droge zomermaanden. Ook een mooi gezicht met al die rotspartijen die nu goed zichtbaar waren. Iets verderop pik je dan de IP3 richting Viseu op om direct weer de afslag naar Santa Comba Dão te nemen waarbij je de rivier de Dão oversteekt.

Het stadje

Vlak voordat je het centrum inrijdt kom je voorbij het oude treinstation van Santa Comba Dão. Hier vlakbij begint ook de Ecopista do Dão, de fietsroute over de oude spoorlijn naar Viseu. Meer hierover vind je op onze wandelen & fietsen pagina.

Hierbij onze route:

Aangekomen in Santa Comba Dão was de eerste indruk meteen heel positief: sfeervol, niet te groot en mooie gebouwen. Schoon, opgeruimd en duidelijk een wat ‘rijkere’ plaats. Op een mooi binnenplein met een bijzonder guesthouse hebben we diverse auto’s gespot welke tot het duurdere segment behoren. Zoals vele (grotere) BMW’s. Mercedessen en een Porche.

Helaas waren we te laat voor een prato do dia en het enige restaurant wat we in het centrum konden vinden wilden ons ook niet nog iets kleins verschaffen. Dat was wel een minpuntje. Dan maar in de zon op een terras bij het gemeentehuis een lekkere bica gedronken en om de ergste trek te stillen een notencakeje erbij genomen.

Rondslenteren

Vol goede moed daarna lekker door het stadje geslenterd. Dit is echt de moeite waard. De kerk is echt een blikvanger boven het stadje uit met haar glas in lood raam en mozaïek op de buitenmuur een bezoekje waard. Heel veel winkels zijn er niet, althans niet op zaterdagmiddag zichtbaar, maar dit wordt ruimschoots goed gemaakt door mooie gebouwen. Sommige zijn charmant vervallen maar de meeste gebouwen gloren in hun oude pracht en praal.

Na een uurtje toch maar weer op zoek naar iets meer maagvulling dan een cakeje in de auto gestapt een heel stuk door kleine dorpjes en bos richting Viseu gereden. Ook heel mooi maar in onze hunkering naar een echte maaltijd omgekeerd om via een andere weg terug te rijden. Net als je het dan niet meer verwacht is daar opeens een heel gezellige paderia open langs de kant van de weg waar je hamburgers te verkrijgen waren………………..

Kortom een middagje Santa Comba Dão zeker de moeite waard en direct met de trein te bereiken vanuit Coimbra en/of Guarda.

Een korte impressie: