Bed and Breakfast Casa Traca is al enige jaren aangesloten bij natuurhuisje. Een organisatie die zich wereldwijd inzet voor een goede harmonie tussen natuur en vakantie accommodaties. In Portugal is hier ook meer en meer aandacht voor: het Portugese natuurhuisje of Natural.PT

Certificaat Portugese natuurhuisje, Natural PT

ICNF – Natuurbehoud en bosbeheer

Het ICNF is het nationale instituut voor natuurbehoud en bosbeheer. In een unieke samenwerking tussen de ministeries van milieu en als ook toerisme heeft men het land in kaart gebracht. Alles over het ontstaan en de doelstellingen van beiden is na te lezen op de website van het ICNF. Nu weten wij dat wij in een prachtig gebied wonen. De Serra do Açor, het haviksgebergte, opgebouwd uit leisteen. Echter dat onze bed and breakfast in Arganil ook valt in de categorie Portugese natuurhuisje dat wisten we nog niet.

Totdat we enige tijd geleden gebeld werden door de uitvoerende organisatie: Natural.PT. Zij hadden het verzoek of wij ons wilden aanmelden als “Portugees natuurhuisje” en aan alle verplichtingen wilden voldoen. Indien we ‘ja’ zouden zeggen konden we ook gebruik maken van alle voordelen.

Ons Portugese natuurhuisje

De doelstelling van Natural. PT kan je hier uitgebreid nalezen. Het komt er in het kort op neer dat zij streven naar de promotie van de beschermde natuurgebieden in al haar facetten. De aangesloten partners moeten zich hierbij confirmeren aan diverse voorwaarden ter bevordering van natuurbehoud. Echter ook aan promotie van deze beschermde gebieden.

Dit is een ankerinitiatief voor de economische ontwikkeling van deze beschermde gebieden. Veelal ook gebieden waar steeds minder mensen wonen. Derhalve ook steeds minder zorg voor de natuur en behoud van het gebied. Met de komst van Natural.PT krijgen kleine bedrijven, de toeristensector en ook onder andere de landbouw een nationaal platform. Op dit platform kunnen zij hun diensten promoten wat hun zichtbaarheid zal vergroten. Echter je kan ook rekenen op steun van de overheid in jouw hulp voor het behoud van het gebied en de natuur.

Het vergroten van de zichtbaarheid van deze gebieden en hun producten zal onder andere  groei en duurzaamheid mogelijk maken. Verhoogde zichtbaarheid zorgt voor een toename van bezoekersaantallen en dus directe inkomsten. Hiermee vindt dan ook weer een stimulans plaats voor de lokale economie. Hierdoor zijn er ook weer meer middelen voor de eigenlijke reden: het behoud van de beschermde gebieden.

Voorwaarden voor Portugese natuurhuisje

Kan je je dan zomaar aansluiten en je Portugese natuurhuisje noemen? Nee uiteraard niet. Ten eerste moet je gevestigd zijn in één van de beschermde gebieden. In ons geval dus de Serra do Açor, met onder andere Fraga da Pena en Piódão. Beiden bezienswaardigheden liggen in het beschermde gebied en behoren tot de gemeente Arganil. Net als wij. Tevens zijn beide bezienswaardigheden op zichzelf ook beschermde gebieden. Dit is trouwens niet voldoende. Je moet namelijk jouw omgeving ook actief promoten via bijvoorbeeld website en social media.

Tevens of eigenlijk natuurlijk moet je zelf ook begaan zijn met de natuur en hiernaar handelen. Zo hebben we zonnepanelen. Maken we gebruik van bronwater voor de tuin en de dieren. Hebben we een uitgebreide moestuin waar we onbespoten produkten kweken. Stoken we energie zuinig en is het huis geïsoleerd. We verspillen geen voedsel. Sterker nog bij ons gaat er niets verloren: het laatste station zijn de kippen. Het wassen van handdoeken en beddengoed gebeurt niet dagelijks maar naar gebruik en noodzaak.

Jouw Portugese natuurhuisje boeken?

Natural PT - Serra do AçorHoe kan je jouw verblijf boeken? Wil je zeker weten dat je in een Portugees natuurhuisje verblijft. Dan kan je boeken via de website van Natural.PT.

Wil je meer lezen over onze vermelding bij natuurhuisje.nl dan kan dat hier. Voor elke boeking planten wij een boom ergens op de wereld! natuurhuisje in Centraal Portugal, Arganil

Natuurlijk kunt u ook gewoon rechtstreeks reserveren en gebruik maken van de standaard korting via de website.