Casa Traca olijven 3Olijven en meer………

Olijven plukken bij volle maan? Ik hoor en zie jullie denken: “die is gek”. Ja eigenlijk wel natuurlijk maar gelukkig was ik niet de enige ‘gek’. We waren een stuk of 10 ‘gekken’ waarbij je ‘we’ allemaal vrouwen waren. Het was dan ook Ladies Only Full Moon Harvest georganiseerd door Passeite.

De voorbereidingen en afspraken omtrent dit gebeuren waren enigszins, of eigenlijk helemaal, aan mij voorbij gegaan. Ik was een weekje op vakantie in Nederland geweest en druk doende alles weer op te pakken.  Toen ik een appje kreeg of ik nog mee wilde. Tuurlijk heel gezellig een vrouwenavond ergens in de buurt van Coimbra.

Totaal niet meer wetend wat we nu eigenlijk gingen doen………….. Je raadt het al: geen oude kleren aan, geen laarzen voor in de bagger mee, geen regenjack mee. Wel op tijd op ons verzamelpunt en zo togen we met 4 vrouwen in een veel te grote auto richting Condeixa-de-Nova waar het allemaal ging gebeuren.

Aangekomen na enig zoekwerk en zeer smalle steegjes bij Marije van Passeite hartelijke ontvangen met wijn, brood en hoe kan het anders olijfolie dip. Nadat de overige dames langzaam maar zeker ook binnenkwamen druppelen bleek maar weer eens het enorme bereik van facebook: als we elkaar al niet eens in levende lijve hadden ontmoet dan kenden we elkaar voor het merendeel al wel van facebook. Er waren opvallend veel vrouwen werkzaam in de wereld van alojamento local en sommige aanwezigen ook partner bij Rondreizen Portugal.

De boomgaard in

Casa Traca olijven 7 Casa Traca olijven 5

Na een tijdje was het toch echt tijd om de boomgaard in te gaan, voor mij met geleende laarzen. Ging prima! Bij een aantal bomen waren de voorbereidingen al getroffen en lagen grote netten op de grond om de olijven op te vangen. Olijven plukken is als je er goed over nadenkt een totaal verkeerde benaming: olijven ritsen komt meer in de buurt. Iets als aalbessen ritsen ofzo. Zo met een aantal vrouwen is het leuk en gezellig werken maar ook best  hard werken. Al met al hebben we enkele buien trotserend 6 of 7 bomen ontdaan van hun olijven. Na de ‘verplichte’ groepsfoto’s vonCasa Traca olijven 1 e1543083881961den we dan ook wel dat we weer naar binnen mochten.

Binnen kregen we uitleg over het hele proces van olijf naar olijfolie en de verschillende vormen en stadia. Heel leuk en informatief. Ondertussen genoten we van een heerlijke pompoensoep en allerlei lekkernijen als diverse soorten kaas, olijfolie dips, brood en een heerlijke door Lia (een van de gasten) huisgemaakte naamloze pesto dip. Natuurlijk was er ook wijn, glühwein en water. De maaltijd werd afgesloten met eigengemaakte wortel-notentaart.

Weer naar huis

Casa Traca olijven 2 e1543083908153Nieuwe mensen ontmoet en een ervaring rijker togen we veel later dan gepland, wat wil je met allemaal vrouwen, met een voldaan weer naar huis.

Marije bedankt voor deze leuke en inspirerende avond. Een aanrader om een keer met mijn gasten te gaan doen bij. We komen zeker een keer in het restaurant in Coimbra!