Het zal je maar gebeuren: je bent niet zo sportief en dan krijg je een uitnodiging van Transserrano om te kayakken op de Mondego.

Kayakken Mondego Transserrano Gois Centraal PortugalAgentenuitje: kayakken op de Mondego

Enige tijd geleden kreeg ik van Transserrano een uitgebreide email met daarin de uitnodiging om zelf eens kennis te komen maken met deze activiteit, kayakken. Bed & Breakfast Casa Traca biedt dit aan haar gasten al langere tijd aan via diverse organisaties. Daarom was deze uitnodiging dan ook wel erg leuk maar……….

Mijn sportiviteit is de laatste jaren nogal afgenomen echter kayakken vind ik nu toevallig wel erg leuk. Dit betrof echt alleen een agenten-uitnodiging voor kleinschalige accommodaties uit de omgeving van Goís. Daarom mochten alleen ik zelf en mijn personeelsleden hieraan deelnemen. Nu wilde het geval dat wij net de avond ervoor gasten mochten ontvangen. Wij konden derhalve niet beiden weg. Daarom maar een tijdelijk personeelslid in dienst genomen. Mijn vriendin wierp zich vrijwillig op na mijn vraag :-)

Maandag 29 april 2019

Toen was het toch zomaar al 29 april 2019. Terwijl manlief heel lief de honeurs waar nam en onze gasten van ontbijt voorzag, togen vriendin en ik op weg. Het was best even een pittig eindje rijden, ongeveer 50 minuten. Echter het tweede deel reden we over kleine binnendoor weggetjes met geweldige vergezichten. Passeerden we authentieke Portugese dorpjes aan de Mondego en maakte we ook kennis met een verdwaalde hoge verkeersdrempel in niemandsland.

Aangekomen bij het ontmoetingspunt stond Paulo ons al op te wachten. Nadat iedereen aanwezig was kregen we eerst een gedegen uitleg. Goed om te weten maar minder voor de toch wel aanwezige zenuwen over wat er allemaal mis kon gaan. Kantelen van de kano, kopje onder, in de wal varen, verstrikt raken in de bomen. Ik zag dus alle doemscenario’s al voorbij komen. Vol goede moed togen we richting kayak. Vastbesloten om ergens in het midden te vertrekken.

Niet als eersten zodat we de kunst even konden afkijken maar ook niet als laatsten. Wij zouden de boel echt niet ophouden. Links van ons raasde met donderend geweld een stroom naar beneden maar die boot was vast niet voor ons. Wij zitten en voor het eerst waren we niet zo blij met die Portugese beleefdheid: dames gaan voor. Voor we het wisten kregen we een ferme zet en zaten we op het water. Dat met maar één ding in ons hoofd “naar het midden van de rivier”. 

Op het water

Daar lig je dan. In het midden van de rivier. Wachten op de rest? Daar was diezelfde rivier niet van op de hoogte die duwde ons gewoon richting Coimbra. Links – rechts, 2x rechts – links enzovoort om maar in het midden van de rivier te blijven. Zonder kracht te zetten anders gingen we nog sneller. De afstand tussen ons en de rest werd toch al steeds groter. De eerste 20 minuten ontging ons totaal de lol van deze bezigheid tot we langzaam maar zeker de rust en zekerheid kregen dat we het best wel konden.

Allengs kwam de groep ook dichterbij en werden we zelfs ingehaald waardoor we op de zo door ons gewenste positie, in het midden, terecht kwamen. We begonnen zelfs wat vaardigheid te krijgen, net als natte billen trouwens. Leuk dat kayakken. Stroomjes, eilandjes, voorbij vliegende struiken en heuse draaikolken we handelden het allemaal.

Pauze

Aangezien dit slechts een kennismakingstochtje betrof was er na ongeveer 5 kilometer een stop. Best een dingetje nog want we moesten natuurlijk wel van het midden van de rivier opeens naar de kant zien te komen. Inmiddels was daar ook het busje aangekomen. Een collega van Paulo had daar voor ons een heerlijke picknick klaar staan. Vers belegde broodjes, zoete broodjes, appels, sinasappelsap, chocolade. Prima verzorgd en lekker.

Dit was ook het moment om eens verder kennis te maken met de andere deelnemers. Wij waren de enige Nederlanders. Tevens waren er ook 2 Belgische heren uit Goís en verder Portugezen. Leuk om kennis te maken met collega’s, te brainstormen over ons vak. Nieuwtjes en wetenswaardigheden uit te wisselen.

Laatste loodjes

Daarna was het tijd voor het laatste stukje kayakken. Na ongeveer een half uur varen kwamen we aan bij het beginpunt. Daar waar we eerder op de dag onze auto’s hadden achter gelaten. Na nog even te hebben nagepraat met Paulo. De mogelijkheden besproken voor onze gasten, andere activiteiten door gesproken én visitekaartjes te hebben uitgedeeld was het tijd om te bedanken en afscheid te nemen.

Uiteraard met een aantal collega’s nog een drankje gedaan op het terras van het praia fluvial. Nagenieten van uiteindelijk een heel geslaagde agenten-netwerkdag kayakken. Blij dat ik ben gegaan en blij dat ik dit mooie product, deze activiteit (kayakken) ook aan de gasten van B&B Casa Traca mag en kan aanbieden.

Wil jij ook kayakken op de Rio Mondego? Geef dit dan direct aan bij je boeking en wij reserveren dit voor je bij één van de organisaties waar we mee samenwerken. Reserveren kan hier!