Figueira da Foz – Praia da Cova

Bij een vakantie bij Bed & Breakfast Casa Traca in Arganil, Centraal Portugal denk je niet direct aan een dagje strand aan de kust. Echter Figueira da Foz ligt op slechts een uurtje rijden en is daarmee een ideale dagtrip naar de zee. 

Figueira da Foz aan het strand

Figueira da Foz

In Nederland heb ik mijn hele leven aan de Noordzee kust gewoond. Toen ik dan ook ging emigreren was het duidelijk dat ik wel een andere omgeving wilde. Een ander uitzicht. Bergen vind ik mooi en indrukwekkend en water heeft nu eenmaal een magische aantrekkingskracht op mij. De omgeving van Arganil is dan ook een weloverwogen keuze: bergen, veel rivieren en watervallen!

Echter oude roots blijven trekken. Een dagje naar het strand is dan ook heerlijk. Vaak komt het er niet van in het hoogseizoen met de drukte van gasten. Echter vorige week was er een dag dat het prima ging. Samen met een vriendin ging ik een dagje naar Figueira da Foz! Bikini, slippertjes, strandlaken, water, boekje en zonnebrand mee en op weg. Vanaf Bed en Breakfast Casa Traca ( Arganil) is het precies een uur rijden naar Figueira da Foz.

Wij vinden het strand van Figueira zelf niet zo geweldig: te groot, te ver lopen naar de kustlijn en vooral veel te druk. Wij gaan altijd naar Praia da Cova aan de andere kant van de grote brug!

Praia da Cova

Zoals gezegd zoeken wij liever meer de rust op. De zee is hier wel wilder doordat de kustlijn tussen 2 pieren in ligt. Voor gezinnen met jonge kinderen is dit een minder geschikte locatie. De golven zijn echter indrukwekkend, mooi en krachtig.

Aan de kleine boulevard vind je een paar strandtenten en een enkele kiosk met souvenirs. Ik heb de laatste keer bij het eerste tentje op de hoek handgemaakte kaneel/honing zeep gekocht. Een aanrader! De kaneel werkt als scrub en de honing voedt je huid meteen. Ideaal na een dagje strand.

Wil je tussendoor wat eten dan is de strandtent ‘Remember’ een aanrader als je houdt van hamburgers. Je krijgt hier niet zomaar een hamburger. Het is een dinerbord grootte burger, niet te dik, van sesambrood en royaal belegd. Meer dan genoeg voor 2 personen!

Figueira da Foz
Figueira da Foz

Centrum Figueira da Foz

Na afloop van een heerlijk stranddagje is het wel leuk om nog even het centrum van Figueira da Foz in te gaan. Al is het maar om in dit ijspaleis het lekkerste ijsje van de omgeving te eten.

Langs de boulevard is er genoeg vertier en te beleven. Er zijn diverse kraampjes, speelmogelijkheden voor de kinderen en niet geheel onbelangrijk prima en schone openbare toiletten en douches.

Parkeren is echter wel een groot probleem in de vakantieperioden. Probeer dan de straatjes achter de boulevard in te gaan. Daar is vaak wel een plekje te vinden. Je vindt daar trouwens ook de beste restaurantjes en leukste cafeetjes.

Ervaar de rust die ik ook ervaar aan de kust, aan de waterlijn. Even je hoofd leegmaken, totaal ontspannen en relaxen!

Figueira da Foz boulevard

Zo kom je bij Praia da Cova, Figueira da Foz. Toch liever genieten dichter bij huis, ga dan naar één van de vele praias fluviais in Arganil en omgeving.