Het hebben van een bed & breakfast in centraal-Portugal is als voordeel dat je vlakbij Coimbra bent. Althans voor bed and breakfast Casa Traca geldt zeker dat wij gelegen in centraal-Portugal ook nog eens echt centraal gelegen zijn. Binnen 4o minuten zijn wij in hartje Coimbra. 

Coimbra | centraal-Portugal

Coimbra is van 1139 tot 1260 de hoofdstad geweest van centraal-Portugal. De universiteit welke in 1290 werd gesticht in Lissabon kwam in 1537 naar Coimbra. De universiteit is gevestigd in het voormalige paleis van koning Afonso. Ook is de stad de geboorteplaats van 6 koningen. Coimbra is geliefd onder toeristen die midden-Portugal bezoeken. Ze heeft vele historische gebouwen uit deze bijzondere tijd én het is een compacte en overzichtelijke stad.

Nu rijden wij zelf vanuit de bed and breakfast regelmatig op en neer naar Coimbra. Meestal gaan we dan naar het Forum. Het Forum is een uit meerdere etages bestaand winkelcentrum waar je op de bovenste etage kan eten. Je kent dat wel allemaal van die eetgelegenheden van alle smaken en soorten. Zo gaat manlief steevast bij de chinees voor de pekingeend en ik ben nog steeds zoekende. Vandaag had ik een mindere keuze gemaakt.

Gebaseerd op eerdere ervaringen die wel goed waren viel het vandaag wat tegen. Vandaag waren we dus ook weer even naar Coimbra. Ditmaal omdat zoonlief hier op vakantie-visite is en kleding kopen dan een traditie is.

Bed and breakfast centraal PortugalHet historische centrum van Coimbra – de spil van centraal-Portugal

Omdat we niet alleen op neer wilden rijden voor de kleding en de pekingeend zijn we daarna het oude Coimbra ingegaan. Heerlijk op een terrasje of twee gezeten, wat door de stad geslenterd en vooral genoten van de zon.

Coimbra is ook aan een opfrisbeurt bezig. Vorig jaar is de grote parkeerplaats aan de overkant van de Rio do Mondego op de schop gegaan. Deze is inmiddels alweer een tijdje af en biedt meer dan voldoende ruimte. Een perfecte, gratis, parkeergelegenheid vind je iets verder namelijk bij het Cultural centro. Deze is gevestigd in het Convento São Francisco van Coimbra en ondergronds is de parkeergarage. Vandaar loop je in een paar minuten zo het centrum van Coimbra in.

Geen zin om te lopen – neem dan een step!

Onderweg naar het centrum van Coimbra zagen we al op een centraal punt enkele steps staan. Later nog een paar. Nu had ik er al iets over gelezen én ze een week geleden in Lissabon ook gezien. Nu wel heel nieuwsgierig maar eens op onderzoek uit. Het is oud gegeven weer een nieuw jasje gegeven. Ken je het wittefietsenplan van provo Luud Schimmelpennink nog? Dit was het plan om fietsen die toch maar overal rondzwierven in de stad Amsterdam zonder eigenaar een bestemming te geven. Fietsen achtergelaten waar ze niet meer nodig waren.

Deze fietsen werden wit geschilderd en zonder slot op centrale plekken in de stad gezet. Men kon ze pakken indien nodig en weer weg zetten na de rit. Dit plan ging uiteindelijk niet door omdat de gemeenteraad er niet achter stond. Hierna zijn er nog vele vergelijkbare plannen gekomen met een vervoermiddel op een centraal gelegen plek in de stad voor vrij gebruik. Allen stierven min of meer een stille dood.

Echter nu is er Lime over gewaaid uit de Verenigde staten en langzaam maar zeker Europa veroverend. Portugal staat ook al op de kaart en er zijn Lime steps te vinden in Lissabon én Coimbra! Het werkt heel makkelijk: je installeert de app op je telefoon, beantwoord de vragen en vult je gegevens in en je bent klaar voor de step! Als je een step wilt zoek een centraal punt op waar de steppen staan. Dit is geen probleem want je ziet  ze overal. Bovendien geeft je app een mooi overzichtskaartje weer waar de vrije steppen zich bevinden. Je ontgrendeld de step de QR-code te scannen en je kan gaan steppen.

Het starttarief is € 0,50 en daarbovenop betaal je € 0,07 per minuut. Ben je klaar dan zet je de step neer op één van de aangegeven locaties op je app.

B&B centraal Portugal near Coimbra lime it centraal Portugal e1553118315896