Monumenten ‘rondom’ Bed and Breakfast Casa

Op het moment dat je alweer een tijdje ergens woont zie je vaak het mooie en vooral kleine niet meer om je heen. Een tijdje geleden ben ik begonnen met geocachen en dan kom je ook op verborgen plekjes met prachtige pareltjes. Vaak vlakbij huis. Monumenten en gebouwen als verborgen pareltjes. Dit bracht me op het idee om eens op de website van mijn eigen gemeente, Arganil, te gaan kijken. Ik weet dat deze gemeente hard aan de weg timmert op het gebied van toerisme dus ik had goede hoop.

Uitstapjes en meer ideeën

Mijn hoop werd zeker beloond met allemaal leuke ideeën voor uitstapjes, mooie plekjes en meer. Stof genoeg om een aantal artikelen aan te besteden…………… Voor nu heb ik gekozen voor de monumenten en gebouwen. Aangenaam verrast was ik daarbij door de gebouwen waar we vaak zelf voor of naast zitten. Zoals op het grote plein bij Casas Antigas in Coja.

Inderdaad een mooi gebouw maar wij komen daar graag vanwege het gezellige terras wat elke dag een groot ontmoetingscentrum is en waar je heerlijke sangria kan drinken. Sangria waarvoor ze steevast het verse fruit nog moeten kopen op het moment dat je de sangria besteld. Vanaf je terras gezeten met je rug tegen dit Casas Antigas heb je een prima uitzicht op het pelourinho de Coja. Tweevliegen in één klap dus.

Folques

Ook twee vliegen in één klap heb je te pakken in Folques: De kapel met het daar achter gelegen klooster. Beiden zijn beperkt te bezichtigen en dat hebben we dan ook wel een keer gedaan. Ook voor geocachers is het de moeite hiernaar toe te komen voor de moeilijke vindbare cache op een logische plek. Aangezien water altijd een ruime aantrekkingskracht op mij heeft vind ik de omgeving van het klooster boeiender met het riviertje met kleine watervalletjes, het waterrad en de wandelpaden welke kronkelen langs watertjes.

Binnendoor loop je bovendien in nog geen uur naar Casa Traca. De weg voert je door Povoa de Folques waar bij de oude kapel boven in het dorp ook nog een cache ligt.

Geocache monumenten in Arganil

De gemeente Arganil heeft 25 monumenten uitgezocht in de bijgevoegde linken kan je dit zelf bekijken en lezen maar wat ik jullie zeker niet wil onthouden is de Mont’Alto, onze kapel boven op de gelijknamige berg. Onderweg naar deze bedevaartsplaats, tijdens je caminho, passeer je zowel de Capela do Senhor da Agonia als Capela do Senhor da Ladeira.

Boven aangekomen, de mooiste route is via de romeinse trappen omhoog, tref je statig en nog steeds als bedevaartskerk in dienst de Santuário do Mont’Alto. Deze prachtig gemozaïekte kerk met mozaiek binnen en buiten, gebouwd op de top van de berg met een hemels uitzicht is zeker een bezoek waard. Helaas is de kerk niet altijd open maar er is een prachtige picknickplek en ook hier is een mooie schat te vinden…………………

 Meer informatie:

B&B Casa Traca voor de geschiedenis van de Mont’Alto en  Voor foto’s en informatie op Pinterest (bron: gemeente Arganil)