WEETJES, editie 1 de taal

Vanaf heden zullen wij regelmatig leuke weetjes hier op de website plaatsen. Weetjes over de omgeving, weetjes over het land Portugal, weetjes over de cultuur, weetjes over de taal. Kortom weetjes over alles wat er hier gebeurd en speelt. Verzamel de ‘weetjes’ en kom meer te weten over dit prachtige land!

Weetje 1: De Nederlandse taal in Portugal.

Er zijn zo’n 23 miljoen mensen op deze aardbol die Nederlands als moedertaal hebben. Portugees loopt daar ruim op voor, met 240 miljoen mensen. Daarmee is Portugees een echte wereldtaal. Welke lijst je er ook op naslaat, Portugees staat in de top-10 van meest gesproken talen.

Belangrijkste reden daarvoor is natuurlijk Brazilië, het grootste land van Zuid-Amerika. Wie denkt dat Spaans de belangrijkste taal van dat continent is zit er flink naast. Van de 385 miljoen Zuid-Amerikanen spreekt bijna 55% Portugees als eerste taal. Portugal mag dus best trots zijn op zijn taal, zelfs al wordt het Portugees steeds vaker primair als de taal van Brazilië gezien.

Nederlands in Portugal? De website van Turismo de Portugal  is in 10 talen beschikbaar, waaronder het Nederlands. De site staat werkelijk boordevol informatie en ik raad ook de ervaren Portugal-ganger aan om er toch nog eens een kijkje te nemen: visitportugal.com/nl

Merkwaardig is dat de website speciaal ter promotie van het toerisme in de Algarve, visitalgarve.pt, niet in het Nederlands beschikbaar is, maar onder andere wel in het Frans. Dit terwijl het toerisme vanuit Nederland drie maal zo groot is als vanuit Frankrijk. Desgevraagd verklaart een woordvoerder van Turismo de Portugal dat dat komt omdat de eerste versie van die website maar in twee talen beschikbaar was, Engels en Portugees, en dat indertijd die website veel vanuit Frankrijk werd bezocht en minder vanuit Nederland. De woordvoerder geeft enigszins beschaamd toe dat er niet naar echte bezoekersstatistieken is gekeken, en dat ook zij wel begrijpt waarom zoveel “Fransen” een Portugeestalige website bezoeken. Er wonen immers meer Portugezen in Parijs dan in Coimbra, Braga, Guimarâes en Leiria samen.

Taalgebied Portugese taal

Taalgebied Portugese taal