Rivierstranden: niet naar de zee toch aan het strand

Valbona, Arganil, ligt ongeveer 5 kwartier rijden van de Atlantische Oceaan. Leuk om een dagje naar toe te gaan vanuit bed and breakfast Casa Traca maar te ver voor een dagelijkse strandvakantie. Wilt u de prachtige natuur en cultuur van het Portugese binnenland combineren met een strandvakantie. Dan zijn de vele praia fluviais een uitkomst voor u. Praia fluviais wat letterlijk vertaald betekent strand gelegen aan de rivier. Rivierstranden zijn er in vele vormen en maten.

Bij sommige rivierstranden is er slechts een klein grasstrookje en een makkelijke inloop de rivier in. Terwijl bij andere rivierstranden de oever in de zomerperiode opgespoten wordt met heus ‘strand’zand. Er zijn douches, toiletten en ook kleedhokjes. Een lifeguard, kiosk voor kleine versnaperingen, barbecue plekken en ook speeltoestellen. Sommige rivierstranden bestaan uitsluitend uit een natuurlijk deel van de rivier in combinatie met de oever. Bij andere rivierstranden is ook een zwembad aangelegd welke gevuld wordt met het rivierwater. Bij deze laatste is vaak betere zitgelegenheid en is het geheel net wat luxer. Hoewel hier ook weer uitzonderingen op zijn.

Rio Alva

In de directe omgeving van Casa Traca zijn behoorlijk veel praia fluviais waar u uit kan kiezen. Zoals Folques, Secarias, Sarzedo, Coja, Gois, Benfeita, Mounhos de Alva, Colmeal, Barril de Alva en nog een paar. Zelf komen we graag bij Secarias omdat we het daar én heel mooi vinden én je lekker kan zitten én er veel voorzieningen zijn. Toch is het niet overvol omdat men het niet altijd weet te vinden. Daarentegen hebben we ook een aantal eigen ontdekte plekjes aan de Rio Alva waar je heerlijk kan zwemmen, zonnen en picknicken.

We nemen u graag mee naar deze verborgen plekjes. Het is opvallend dat hoewel B&B Casa Traca zich in een gebied bij 2 grote rivieren bevindt alle strandstranden aan de Rio Alva liggen. Dit is echter wel te verklaren: De Rio Alva is een vrij snel stromende redelijk ondiepe rivier, op sommige punten is hij wel heel diep en heel breed. Aan het einde van deze uitstulping ter hoogte van Pombeira da Beira ligt dan ook een grote stuwdam waar u gewoon overheen kan rijden, maar dit terzijde. De Rio Alva is dan ook een schone rivier waarin het fijn toeven is hoewel het water wel wat kouder is. Het peil van de rivier is ook altijd min of meer gelijk.

Rio Mondego

De Rio Mondego is heel lang vervuild geweest en pas de laatste 10 jaar is de overheid daar wat aan gaan doen. Hierdoor is de rivier pas de laatste jaren een steeds schonere rivier aan het worden is. De Rio Mondego stroomt vanuit de Serra da Estrela  naar Figueira da Foz waar hij in de Atlantische Oceaan wordt opgenomen. De rivier kent vier grote stuwdammen waarvan er één in de omgeving van B&B Casa Traca is: Dam van Aguieira een paar kilometer voorbij het punt waar de Rio Dao in de Rio Mondego uitkomt.

Hierdoor ontstond één van de grootste stuwmeren van Portugal, het meer van Aquieira. Het waterniveau is niet altijd constant, net als in de Rio Mondego, en is afhankelijk van onder andere de regenval, het verbruik voor irrigatie en opwekking van elektriciteit. Hoewel de Rio Mondego geen praia fluviais kent in de omgeving van B&B Casa Traca kunnen wij u desgewenst meenemen naar prachtige stille plekjes om te zwemmen en voor een barbecue.

Video’s van rivierstranden

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de onderstaande filmpjes eens……….. en wilt u na het zien hiervan uw vakantie hier doorbrengen en ook genieten van deze mooie plekjes? Klik dan op de BOOK NOW button om direct uw vakantie te boeken.

Onderstaande 2 filmpjes gemaakt door Praias Fluviais de Portugal
https://youtu.be/fmbmcUhJVkE?list=PL6gL1NM-jpigN2TLxoUaPrFxBW6XZ6cnZ

Hoewel in het Portugees een prachtige film over de Mondego gemaakt door Tiago Soares