Vanaf heden zullen wij regelmatig leuke weetjes hier op de website plaatsen. We gaan beginnen met Coimbra, stad aan de Rio Mondego & de universiteitsstad van Portugal.

Weetjes over de omgeving, weetjes over het land Portugal, weetjes over de cultuur, weetjes over de taal. Kortom weetjes over alles wat er hier gebeurd en speelt. ‘Hier’ kan van alles zijn in een straal van maximaal 100 kilometer van Bed and Breakfast Casa Traca vandaan of over algemene Portugese wetenswaardigheden.

Tussen Porto en Lissabon ligt de universiteitsstad Coimbra.

Vanuit onze B&B is het makkelijk te bezoeken omdat het op slechts 45 minuten rijden ligt. In de meimaand wordt het academische jaar afgesloten met feesten en optochten, dan bruist het. Maar ook de rest van het jaar is het charmante Coimbra met zijn gastvrije inwoners, vele bezienswaardigheden, markten en fadomuziek zeer de moeite waard. Coimbra is sinds de veertiende eeuw dé universiteitsstad van Portugal en een centrum van cultuur en wetenschap. Dit aspect heeft vroeger en nu de allure van de plaats bepaald. Het oude stadshart is trapsgewijs aangelegd en ligt schilderachtig op de oever van de Rio Mondego. Dit gedeelte is door zijn smalle en steile straatjes het best te voet te verkennen.

Bovenstad
De geschiedenis van Coimbra is nauw verbonden met die van Conímbriga, de Romeinse stad veertien kilometer verderop, waarvan het de naam heeft overgehouden. Alsmede aan zijn functie als bisdom, na de val van het Romeinse rijk. Coimbra werd voor het eerst van de Moren bevrijd in 878 en daarna definitief heroverd door Ferdinand de Grote, koning van Castilië in 1064. Daarna was het van 1139 tot 1256 de hoofdstad van het ontluikende koninkrijk, totdat het door Lissabon werd overvleugeld.

In het prachtige, recent gerestaureerde museum Machado de Castro is de Romeinse geschiedenis, met zijn ondergrondse waterbronnen en kanalen, goed te zien. Het museum bevindt zich in het voormalige Bisschopspaleis, dat op zijn beurt werd gebouwd over het Romeinse forum van Aeminium heen – zoals de Romeinen Coimbra noemden. Om de hoek staat de Sé Velha, een kathedraal als grimmig symbool van een weerbaar christendom.

Universiteit

De universiteit van Coimbra is één van de oudste ter wereld. De kolossale faculteitsgebouwen die duidelijk fascistische trekjes hebben, torenen boven de stad uit, op 100 meter boven zeeniveau. Het is leuk om er binnen te lopen en op één van de houten collegebankjes plaats te nemen.
In de oude Joanina bibliotheek (1728) met vloeren van marmer en wanden voorzien van bladgoud, worden meer dan 30.000 boeken en middeleeuwse handschriften bewaard. De bibliotheek is open voor bezoekers. Vanaf het plein heb je een prachtig uitzicht over de stad. Vergeet ook een bezoek aan de Capela De São Miguel niet!

Op de andere oever van de rivier de Mondego
Vanuit het uitgestrekte Parque Verde do Mondego loop je over de nieuwe voetgangersbrug tot vlak bij de ingang van het dertiende eeuwse kloostercomplex Santa Clara-a-Velha. Het clarissenklooster bood onderdak aan de twee vorstinnen Inês de Castro en de heilig verklaarde Isabel van Arágon. Het complex was eeuwenlang onder water verdwenen en werd de afgelopen jaren ook al smaakvol gerestaureerd. Vorig jaar kreeg het een Europese prijs voor het behoud van cultureel erfgoed. Het museum toont bijzondere archeologische vondsten van aardewerk en glas, naast persoonlijke objecten van de clarissen en het heeft een inpandig café-restaurant.

Winkelen en eten
Elke vierde zaterdag van de maand is er een druk bezochte antiekmarkt op de Praça do Comercio. Er zijn twee grote overdekte winkelcentra aan weerskanten van de rivier waar alle bekende merken te krijgen zijn: Forum Coimbra en Dolce Vita.
Als studentenstad is Coimbra rijk aan goedkope mensa-achtige restaurants inclusief tl-verlichting en televisie, waar je voor een habbekrats kunt eten. Daarnaast zijn er befaamde koffiehuizen als Santa Cruz en Nicola in het centrum, waar vaak ook wordt opgetreden door fadozangers.

Maandmarkt Coimbra met universiteit op de achtergrond

De universiteit boven het historische centrum, op de voorgrond de maandelijkse vlooienmarkt